Úvod Novinky Tipy z programu
Sviatok sv. Cyrila a Metoda s RTVS: Veľký prehľad vysielania
Sviatok sv. Cyrila a Metoda s RTVS: Veľký prehľad vysielania

Sviatok sv. Cyrila a Metoda s RTVS: Veľký prehľad vysielania

Vierozvestcom bude patriť nielen televízny, ale aj rozhlasový program. 

RTVS si vo svojom vysielaní aj počas letapripomína významné pamätné dni a sviatky.

Okrem Sviatku sv. Cyrila a Metoda na 5. Júl pripadá aj pamätný Deň Slovákov žijúcich v zahraničí.

Nitra-Henrich-Mišovič-TASR

Jednotka

V stredu 5. júla na sviatok Svätého Cyrila a Metoda ponúkne Jednotka divákom dopoludnia o 10.00 h priamy prenos z Národnej cyrilometodskej púte zo Svätoplukovho námestia v Nitre.

O 11.40 h si diváci budú môcť pozrieť pôvodný televízny film Nekonečná nevystupovať s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským v hlavných úlohách.

Popoludní zaradí Jednotka do vysielania rozprávky a rodinné filmy Svätojánsky venček a Rozprávky bratov Grimmovcov.

O 17.25 h čaká na divákov slovenský historický film inšpirovaný nádherným dielom Majstra Pavla z Levoče Skrytý prameň.

Večer sa diváci môžu tešiť na hraný televízny film režiséra Petra Bebjaka Jozef Mak na motívy románu J. C. Hronského, ktorý bol v roku 2023 ocenený cenou SFTA Slnko v sieti.

Dvojka

Už vo štvrtok 4. júla večer o 20.10 h ponúkne Dvojka priamy prenos z Galakoncertu Slovenského komorného orchestra a Slovenského filharmonického zboru k sviatku svätých Cyrila a Metoda v Nitre.

Vo vysielaní Dvojky bude 5. júla rezonovať nielen Sviatok svätého Cyrila a Metoda, ale aj pamätný Deň Slovákov žijúcich v zahraničí.

Dvojka pripravila pre divákov až trojicu premiérových dokumentov – o 13.40 h dokumentárny film Csontváry o živote maliara Michala Teodora Kosztku Csontváryho, v hlavnom vysielacom čase o 20.10 h nový dokument RTVS Morava, rieka bez hraníc v réžii Tomáša Hulíka.

O 21.05 h čaká na divákov dokument Slováci dolu hlavou v réžii Ilju Ruppeldta o Slovákoch žijúcich na Novom Zélande.

Popoludnie bude patriť koprodukčnému česko-slovenskému filmu Cyril a Metod Apoštoli Slovanov a príbehu najstaršej slovenskej veľbásne „Proglas“ vo filme Konštantínov tajný kód.

posviacka-František-Iván-TASR

Rádio Regina Západ

Večer o 20.05 h uzavrie sviatočné vysielanie zostrih operetného koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Rádio Regina Stred

Rádio Regina Stred zoberie svojich poslucháčov na Sviatok sv. Cyrila a Metoda do Terchovej. V živých vstupoch ranného a predpoludňajšieho vysielania ponúkne atmosféru a informácie o Cyrilometodských dňoch.

Predpoludním predstaví zaujímavosti Kostola sv. Cyrila a Metoda v Kriváni, o význame sviatku porozpráva docent Pavol Parenička.

Rádio Devín

V súvislosti so sviatočným charakterom dňa uvedie Rádio Devín v stredu 5. júla viaceré premiérové i reprízové formáty, ktoré priamo i nepriamo odkazujú k sviatku svätého Cyrila a Metoda.

O 14.00 h sa poslucháči môžu tešiť na fíčer Martiny Vaškovej Čo by bolo keby (neprišli), ktorý tematizuje čo by bolo, keby k nám v tom 9. storočí neprišli sv. Cyril a Metod, a reflektuje význam ich misie a osobné životné príbehy učencov, ktoré na ňu prirodzene mali vplyv.

O 17.00 h odvysiela Rádio Devín premiérovú Ars literu Evy Reiselovej, ktorej hostkou je rektorka Univerzity sv. Cyrila a Metoda Katarína Slobodová Nováková.

Do čias kráľa Svätopluka mladých poslucháčov vráti o 20.30 h rozhlasová hra Jozefa Repka Tajné posolstvo mučeníka z roku 1997.

Rádo devín o 22.30 h odvysiela 3. časť čítania na pokračovanie z prózy Jána Stanislava Životy slovanských apoštolov Cyrila a Metoda.

Deň zavŕši o 23.00 h premiérová Musica slovaca s podtitulom Odkaz sv. Cyrila a Metoda. Ide o omšu Mirka Krajčiho venovanú pamiatke sv. Gorazda, doplnenú o zhudobnenia modlitby Otčenáš viacerých slovenských skladateľov a kresťanskou tradíciou inšpirovaná hudba Lukáša Borzíka.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia