Úvod Novinky Tipy z programu
Sledujte nový a unikátny dokument o Andym Warholovi
Sledujte nový a unikátny dokument o Andym Warholovi

Sledujte nový a unikátny dokument o Andym Warholovi

Režisér Ján Slivka vyspovedal mnohých Andyho príbuzných aj spolupracovníkov. Dvojdielny film uvedie Dvojka v sobotu večer.

Andy Warhol je synonymom amerického sna, o ktorom sa veľa hovorí, ale aj píše už od dávnych čias. Pozrite si dokument, ktorý odvysiela Dvojka v sobotu večer po dvadsiatej.

Snapinsta.app_363489239_188466710898002_1574742847682615892_n_1080.jpg

Zdroj foto: Instagram.com/thewarholmuseum

Jeho životný príbeh je fascinujúci. Z utiahnutého chlapca žijúceho v chudobnom slovanskom ghette v Pittsburgu sa stala ikona 20. storočia. Ako sa mu podarilo dostať sa až na vrchol umeleckého sveta? A čo najviac ovplyvnilo jeho tvorbu?

Verný umeniu a Bohu do poslednej chvíle

Málo sa vie o tom, že to bola najmä rusínska kultúra a najmä hlboká viera v Boha, ku ktorej sa utiekal až do svojej smrti. Slávne ikonostasy stali akoby predlohou jeho budúcich diel - či už portrétov slávnych ľudí - Marilyn Monroe, Johna Wayna, Micka Jaggera alebo Liz Taylorovej...

V prvej časti filmu sa vraciame do dávnej minulosti, kedy z chudobných častí Zakarpatskej Rusi a východu Slovenska odchádzali stovky mužov i žien za prácou do Ameriky.

Boli medzi nimi aj Ondrej Varchola a neskôr aj jeho žena Júlia, rodená Zavacká, budúci rodičia Andyho Warhola. Nám sa podarilo vyspovedať Andyho synovca Jamesa.

Spomienky príbuzných aj priateľov

Vedeli, že im sa nepodarí splniť si svoj americký sen, ale robili všetko pre to, aby sa to podarilo aspoň ich najmladšiemu synovi.

Cez rozprávanie členov rodiny, ale aj priateľov z detstva sledujeme Andyho cestu odmalička až po vysokú školu a začiatky vo svete umenia.

Nezmeškajte dvojdielny dokument Andy Warhol – Americký sen z dielne režiséra Jána Slivku, ktorý odvysiela Dvojka v sobotu večer o 20:10 hod.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia