Úvod Novinky Tipy z programu
Dieťa som porodila sama, bolo to sci-fi. Nela Pocisková prehovorila o pôrode v aute
Dieťa som porodila sama, bolo to sci-fi. Nela Pocisková prehovorila o pôrode v aute

Dieťa som porodila sama, bolo to sci-fi. Nela Pocisková prehovorila o pôrode v aute

 Nela Pocisková bola hostkou Silnej zostavy.

Hneď v úvode uviedla, že domáci pôrod nebol v pláne. „Samozrejme, ja to ale neodsudzujem. Keď je matka tak nastavená, tak môže zažiť nádherný pôrod,“ dodala.

Nela chcela rodiť v nemocnici, na pôrod sa pripravovala aj s dulou, ktorá ju mala sprevádzať. Všetko však dopadlo úplne inak.

Ja som s ňou prešla aj taký predpôrodný kurz, na ktorom sme si hovorili aj presne, ako pôrod prebieha, čo sa tam deje, aké fyziologické zmeny prichádzajú,“ popísala herečka svoju skúsenosť v relácii Silná zostava.

Nela Pocisková, Filip Tuma.png

Najsilnejší zážitok

Keď sa objavili prvé kontrakcie, zavolala domov dulu. Spoločne mali počkať na vhodný moment, kedy vyrazia do nemocnice.

Bol tam taký moment, kedy ja som pociťovala, že už by som mala ísť do tej pôrodnice, aj som to tak naznačila... Ale v podstate ona ma tak ukľudňovala.

A je pravda, že ja som stále nemala tie kontrakcie pravidelné. Ono sa hovorí, že keď začnú byť pravidelné, tak vtedy treba vyraziť,“ porozprávala Nela.

Po ďalších štyroch kontrakciách však prišlo na svet jej druhorodené dieťa, dcérka Lianka.

„Sama som si ju vybrala von, dala som jej mikinu a pozrela som sa na telefón, koľko je hodín, aby som zapamätala, kedy sa narodila.

Musím povedať, že tie prvé sekundy, kedy ona vyšla na svet, to boli pre mňa roky, lebo ja som mala pocit, že ona nedýcha,“ podelila sa herečka o svoje najintímnejšie zážitky.

Niekoľko hodín bez dcéry

Náročné chvíle však prišli až s príchodom zdravotníkov. Tí totiž čerstvo narodené dieťa oddelili od matky, ktorá ho uvidela až o pol dňa neskôr.

Po čom som najviac túžila a čo som najviac chcela, bolo nechať si to bábätko pri sebe a mať ten bonding (proces utvárania väzby medzi matkou a dieťaťom bezprostredne po pôrode, pozn. red.),“ uviedla Nela.

Musíme tlačiť na to, aby sa tá separácia matky a novorodenca diala minimálne,“ zareagoval na herečkin zážitok Peter Kaščák, primár a prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Trenčíne.

Práve nútená a neopodstatnená separácia býva dôvodom, prečo si z pôrodnice mnohé matky odnesú okrem novorodenca aj doživotnú traumu.

Prečo Slovenky stále chodia rodiť do Čiech a Rakúska? Aké súkromie a zároveň bezpečné prostredie dokážeme rodiacej žene poskytnúť?

Na tieto otázky hľadali odpovede hostia poslednej časti relácie Silná zostava. Herečka Nela Pocisková, Zuzana Krišková z občianskeho združenia Ženské kruhy o.z. a pôrodník Peter Kaščák.

Celú epizódu nájdete už teraz v našom online archíve zadarmo a bez reklám. Na premiérovú časť sa môžete tešiť v piatok 13. októbra o 21:55 hod. na Dvojke.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / pociskova.nela

Živé vysielanie ??:??

Televízia