Úvod Novinky Tipy z programu
Môj otec uveril šarlatánom a zomrel. Prečo odmietame medicínu?
Môj otec uveril šarlatánom a zomrel. Prečo odmietame medicínu?

Môj otec uveril šarlatánom a zomrel. Prečo odmietame medicínu?

Novinárka sa podelila o svoju osobnú skúsenosť a pýta sa, prečo ľudia veria šarlatánom a nie vede.

Mia Žureková sa podelila o nesmierne ťažkú skúsenosť. Jej otec, onkologický pacient, uveril liečiteľom a odmietol klasickú liečbu. Ako novinárka uviedla vo svojom texte, šarlatán zarobil, otec zomrel.

Na začiatku stála rodina, ktorá chorého otca začala presviedčať, aby vyhľadal alternatívnych liečiteľov, ktorí vraj dokážu zázraky.

„Ten otec v tej svojej pozícii, v tom citlivom stave tomu uveril a začal do toho dávať nejakú nádej,“ popísala.

Dnes, po desiatich rokoch, sa rozhodla vypovedať tento príbeh, aby varovala ostatných. Jej otec premárnil drahocenný čas alternatívnou liečbou. Na účinnú medicínu mu už nezostal.

Očkovanie, vakcína

Po uverejnení článku dostala Mia Žureková množstvo správ. Jedna ju však chytila za srdce a novinárka si uvedomila, že jej práca mala zmysel.

Napísal mi človek, ktorý práve prežíva toto so svojou mamou, ktorá je v onkologickej liečbe a už to tiež nevyzerá veľmi dobre s ňou. A uvažoval, že zaplatí nejakú liečiteľku.

A napísal mi explicitne, že vďaka tomu, že si prečítal ten môj text a tú skúsenosť, tak sa rozhodol, že tomuto nebude venovať čas, energiu a peniaze. Že radšej to bude venovať tomu času, ktorý má ešte s mamou,“ uviedla hostka relácie Silná zostava.

Môže alternatívna medicína pomôcť?

Takmer polovica Slovákov je presvedčená, že alternatívna medicína neškodí.

Lekárka a vedkyňa Ivana Jochmanová upozorňuje, že hoci v niektorých prípadoch môže byť komplementárnou liečbou, v iných môže významne uškodiť.

„Často sa podajú nejaké preparáty, ktoré môžu byť toxické pre organizmus. A často môžu odradiť pacienta od konvenčnej liečby ochorenia a tým pádom mu takisto škodia,“ vysvetlila lekárka.

Žihľava, rastlina

Liečiteľ, ktorý navádza pacienta na odmietnutie liečby, vedome riskuje jeho život.

Príbeh, ktorý popísala novinárka, jej slová potvrdzuje. Mia Žureková priblížila, že jej otec odmietol podstúpiť chemoterapiu, pretože ho liečitelia varovali pred istou smrťou.

Podobné skúsenosti má aj lekárka. Počas svojej kariéry zažila niekoľko prípadov mladých žien, ktorým bol diagnostikovaný nádor prsníka.

Ten je v dnešnej dobe veľmi dobre liečiteľný, ak sa liečba započne včas.

„Mladé dievčatá do tridsať rokov, ktoré sa vybrali najprv alternatívnou cestou. Jedna chodila k liečiteľovi, ďalšia skúšala bio rezonanciu. Bohužiaľ, k nám prišli až vtedy, keď boli všade metastázy a už sa nedalo veľa urobiť. Išla už len paliatívna liečba.“

Lekárka dodáva, že niektoré druhy alternatívnej liečby môžu byť po konzultácii s lekárom stanovené ako doplnková liečba.

„Ak dodržiava liečebný režim, berie lieky a popri tom si dá homeopatikum, ide na akupunktúru alebo naňho niekto prikladá ruky, v poriadku, neškodí mu tým,“ vysvetlila so slovami, že alternatívna liečba nesmie byť na úkor konvenčnej.

„Ak pacient verí, že mu niečo pomáha, bude sa cítiť lepšie. A keď sa znásobí ten účinok nami podávanej liečby týmto pocitom, tak je úspešnejšia,“ uviedla lekárka, ktorá zároveň upozornila, že všetko treba vopred konzultovať s odborníkom, ktorý pacienta upozorní na možné ohrozujúce kontraindikácie.

Celú časť Silnej zostavy venovanú medicíne a alternatívnej liečbe nájdete v našom archíve zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia