Úvod Novinky Zaujímavosti
Očkovanie proti rakovine je zadarmo už aj na Slovensku. Čo by ste o ňom mali vedieť?
Očkovanie proti rakovine je zadarmo už aj na Slovensku. Čo by ste o ňom mali vedieť?

Očkovanie proti rakovine je zadarmo už aj na Slovensku. Čo by ste o ňom mali vedieť?

Takmer 25-ročné skúsenosti s vakcínou proti HPV potvrdzujú jej vysokú účinnosť a bezpečnosť.

Vírus HPV (human papillomavirus) spôsobuje rôzne ochorenia a viaceré druhy rakoviny. Odborníci dokonca tvrdia, že z desiatich pacientok, ktoré majú rakovinu krčka maternice, mohli až štyri vďaka vakcíne ochoreniu predísť.

Hoci sa s ľudským papilomavírusom väčšina populácie počas svojho života stretne, zaočkovanosť na Slovensku je stále výrazne nižšia než v okolitých krajinách. To sa môže zmeniť už tento rok. Od 1. mája je totiž dostupná vakcína pre 12-ročné deti plne hradená zdravotnou poisťovňou.

Očkovanie detí vo veku 12 rokov je z hľadiska prevencie najoptimálnejšie. Ako vysvetlil doktor Miloš Jeseňák na rádiu Regina Západ, s vírusom HPV sa človek najčastejšie stretne po tom, ako začne sexuálne žiť.

dve dávky očkovania v tomto veku spôsobia dostatočne masívnu a dlhotrvajúcu imunitnú odpoveď.

Je očkovanie proti HPV bezpečné?

Prvá vakcína proti HPV bola v rámci klinických štúdii podaná pred viac ako 25 rokmi, v priebehu ďalších rokov boli v klinických štúdiách zaočkované ďalšie státisíce žien aj mužov. Výsledky dlhodobých sledovaní teda jasne potvrdzujú bezpečnosť očkovania.

Ako dodáva Miloš Jeseňák, dnes už máme k dispozícii aj bohaté skúsenosti z bežnej praxe, ktoré ukazujú, že očkovanie proti HPV je nielen bezpečné, ale aj mimoriadne účinné.

„Tieto výsledky z klinických štúdií aj z klinickej praxe jasne ukazujú a podporujú bezpečnosť týchto vakcín. To znamená, že neukazujú žiadne varovné príznaky pre vyšší výskyt nádorových a iných typov ochorení,“ ubezpečil lekár.

Celú reportáž o očkovaní proti HPV si môžete vypočuť v archíve rádia Regina Západ.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia