Úvod Novinky Zaujímavosti
Neverte mýtom o mamografii. Tu sú dôvody
Neverte mýtom o mamografii. Tu sú dôvody

Neverte mýtom o mamografii. Tu sú dôvody

Ročne sa na Slovensku diagnostikuje viac ako 3 000 nových prípadov tohto zákerného ochorenia. Akú úlohu zohráva mamografia?

Len na Slovensku zabije každý rok rakovina prsníka približne 1 000 žien. Skríning, vhodná a včasná liečba však podľa odhadov odborníkov môže zvrátiť až 300 úmrtí. Mamografické vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť rakovinu vo včasnom štádiu ale absolvuje iba 30 % Sloveniek.

Mária Rečková v Dámskom klube uviedla, že okolo mamografie panuje stále množstvo mýtov. Predstava, že takéto vyšetrenie môže ohroziť zdravie ženy, je nielen mylná, ale aj nebezpečná. Moderné prístroje sú vyvinuté tak, aby bolo riziko minimálne.

Mamografia - Rakovina prsníka.png

To isté platí aj o bolesti. Mamografické vyšetrenie je podľa odborníčky takmer bezbolestné a nie je namieste vyhýbať sa mu kvôli strachu z bolesti.

Je tam iba možno krátkodobý, niekoľko sekúnd trvajúci tlak. Väčšina žien ho pociťuje ako tlak, niektoré ženy ho pociťujú ako miernu bolesť,“ povedala Rečková.

So stúpajúcim vekom stúpa riziko ochorenia

Podľa odborníčky stúpa riziko vzniku nádorových ochorení každým rokom. Rakovina prsníka začína predstavovať zvýšené riziko po 50. roku života. Aj preto sa skríningové vyšetrenia odporúčajú ženám, ktoré dovŕšili 50 rokov.

Na riziko vplýva aj genetika, no rakovina môže prepuknúť aj u ľudí bez genetických predispozícií. Rečková zdôrazňuje, že nie je dobré spoliehať sa iba na genetiku, ale je dôležitý aj skríning.

Ak sa už nádorové ochorenie vo vašej rodine vyskytlo, je podľa Rečkovej dôležitá primárna prevencia. Rizikové faktory, ktoré viete ovplyvniť, by ste mali dôsledne eliminovať.

Netreba však podceniť ani sekundárnu prevenciu, ktorou je už zmienený skríning.

Pre včasné vyhľadávanie u žien, ktoré majú v rodine vyššie riziko, existujú potom iné pravidlá pre tie vyšetrenia,“ vysvetlila Rečková.

Dodala, že ak je prítomná genetická predispozícia pre vznik ochorenia, prvá mamografia by mala byť absolvovaná v skoršom veku. Samozrejmosťou by malo byť preventívne vyšetrenie aspoň raz ročne.

Rečková v Dámskom klube vysvetlila aj to, ako mamografické vyšetrenie prebieha a prečo sa ho netreba báť. Zároveň v rozhovore vyvrátila aj ďalšie časté mýty, ktoré o rakovine prsníkov panujú. Ak vás to zaujíma, celú epizódu Dámskeho klubu si pozrite v našom archíve.

FOTO: RTVS a Canva

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia