Úvod Novinky Zaujímavosti
Hrozí ďalšia pandémia? Niektoré antibiotiká prestávajú účinkovať
Hrozí ďalšia pandémia? Niektoré antibiotiká prestávajú účinkovať

Hrozí ďalšia pandémia? Niektoré antibiotiká prestávajú účinkovať

Stanú sa raz bežné bakteriálne infekcie smrteľnými v dôsledku antibiotickej rezistencie?

Vedci sa domnievajú, že v roku 2050 môže v dôsledku antibiotickej rezistencie zomrieť okolo 10 miliónov ľudí.

Dôvodom antibiotickej rezistencie je extrémne vysoká spotreba antibiotík a ich nesprávne užívanie. Baktérie si postupne zvykajú na život v prostredí antibiotík a stávajú sa odolnými.

Antibiotiká

Spotreba antibiotík na Slovensku je omnoho vyššia než európsky priemer. Farmaceutka Ľubica Slimáková, ktorá bola hosťom v relácii Experiment, považuje za jeden z hlavných dôvodov absentujúcu samoliečbu a tiež tlak na lekárov.

Môže to byť spôsobené tým, že ľudia na Slovensku sú zvyknutí, že keď ochorejú, tak hneď navštívia lekára. A taktiež sa dožadujú predpísania antibiotík, lebo majú pocit, že keď im lekár nepredpíše recept, tak sa o nich nestará,“ vysvetlila a dodala, že v iných krajinách je prvým krokom práve samoliečba.

RTVS online:

Bežnú virózu treba vyležať

Nedávne výskumy v USA ukázali, že až polovica všetkých antibiotík sa predpisuje celkom zbytočne. Slimáková sa domnieva, že na Slovensku je toto číslo ešte vyššie.

Aj teraz počas covidovej pandémie pozorujeme, že napriek tomu, že SARS-CoV je vírusové ochorenie, tak ambulantní lekári v značnej miere predpisujú hneď od začiatku aj antibiotiká.“

Ľubica Slimáková dodáva, že nielen koronavírus, ale aj väčšina bežných respiračných ochorení má vírusový pôvod, a preto je užívanie antibiotík zbytočné.

Odborníčka radí liečiť sa dostatkom spánku, teplým čajom a vitamínmi. Ak takáto liečba dlhšie nezaberá, je vhodné navštíviť lekára.

V boji proti antibiotickej rezistencii je podľa odborníkov dôležité, aby pacienti neexperimentovali s užívaním antibiotík a neužívali ich bez lekárskeho predpisu. Lekári by mali predpisovať antibiotiká len v prípadoch, kedy je ich užívanie nevyhnutné.

Celú epizódu vedeckej talkšou Experiment s moderátorom Gregorom Marešom nájdete v našom online archíve, kde si ju môžete pozrieť zadarmo a bez reklám. Premiérovú epizódu ponúkame už 25. apríla o 21:30 hod. na Dvojke a live na webe RTVS.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia