Úvod Novinky Zaujímavosti
Definitívna bodka v debate. Vieme, kedy očkovať chronicky chorých
Definitívna bodka v debate. Vieme, kedy očkovať chronicky chorých

Definitívna bodka v debate. Vieme, kedy očkovať chronicky chorých

Väčšina chronicky chorých pacientov by sa mala nechať zaočkovať, hovorí imunológ Miloš Jeseňák.

Podľa Miloša Jeseňáka síce existuje mantra, že chronicky chorý pacient s autoimunitnými ochoreniami nesmie byť očkovaný, ale je nesprávna.

„Práve naopak. Aj proti iným ochoreniam máme očkovanie ako štandardnú súčasť ich manažmentu,“ povedal v relácii RTVS Experiment.

Pri chronicky chorých pacientoch musíme brať do úvahy nielen riziko vedľajších príhod po danej vakcíne, upozornil Miloš Jeseňák.

„Keď sa človek nakazí infekciou, ovplyvní to jeho základné ochorenie. Bude sa zhoršovať? Nastanú komplikácie? Tu to jednoznačne vychádza v prospech vakcíny,“ opísal.

Upozornil, že po prekonaní ochorenia covid19 majú chronické ochorenia destabilizovaný stav. „Majú ťažký priebeh a pretrvávajú následky.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Očkovanie chronicky chorých pacientov je tak špecifické, že na to existujú protokoly a postupy, ako vyhodnocovať, či je daný pacient rizikový pre covid.

„Vždy postupujeme individuálne. Ošetrujúci špecialista alebo lekár v centre vyhodnotí a zabezpečí očkovanie. Väčšina chronicky chorých je riziková.“

Experiment v pondelok

V relácii RTVS Experiment privítal Gregor Mareš vedcov. Tí odpovedali aj na to, ako dlho trvá ochrana vakcíny proti ochoreniu covid19 a prečo došlo k poklesu účinnosti vakcín pri Delta variante.

Celú reláciu Experiment o delta variante koronavírusu nájdete zadarmo a bez reklamy v archíve RTVS. V premiére vysielame Experiment v pondelok večer na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia