Úvod Novinky Zaujímavosti
Trend 5G sietí. Sú naozaj také nebezpečné?
Trend 5G sietí. Sú naozaj také nebezpečné?

Trend 5G sietí. Sú naozaj také nebezpečné?

Hrozí nám nejaké nebezpečie? Alebo sa jedná len o sériu nepodložených informácii. Pýtali sme sa odborníkov na technológie.

5G siete pre nás nebezpečné? Aký je rozdiel medzi 4G a 5G? Je vôbec potrebná taká silná sieť? Hľadali sme odpovede aj na to, čo sú dokázateľné fámy a ktoré sú dokázateľné fakty. Rozprávali sme sa v Talkshow Experiment s Gregorom Marešom.

Sieť 5G je najnovšie používanou generáciou technológií mobilnej komunikácie a sietí, nasledujúcej po zaužívanej 4G. Táto sieť je špecifická v tom, že poskytuje väčšiu rýchlosť, kvalitu prenosu, rýchlejšiu odozvu a nižšiu chybovosť.

Rozdiel medzi 4G a 5G

„Rozdiel sa veľmi ťažko špecifikuje. Je to rádový posun z jednej generácie na druhú. Nás, bežných používateľov zaujíma najmä rýchlosť a ako sa rýchlejšie dostaneme k informácii. Primárnym problémom 4G technológie je ten, že kvôli neustálemu napredovaniu nemá dostatočné kapacity vytvorené na to, aby pokryla všetky potrebné nároky ľudí. Ale netýka sa to len rýchlosti, taktiež pribúdajúceho množstva pripojených zariadení," vysvetlil odborník  na informačné a komunikačné technológie, Gregor Rozinaj.

Technológie piatej generácie sú múdrejšie, ďaleko stabilnejšie a majú až o 10 násobok rýchlejší prenos dát. Aj to je dôvod, prečo majú nové zariadenia väčšie a spotrebnejšie batérie.

Máme sa báť?

„Je potrebné sa zamyslieť, že technológia sa takmer nikdy nemení, prichádzajú len jej inovácie, ktoré sú strážené stanovenými limitmi, aby nedošlo k poškodeniu zdravia. 5G vysielače majú na Slovensku pridelené svoje tri frekvenčné pásma, to najnižšie má 700MHz, stredné 3,5GHz a to najväčšie, ktoré sa ešte ani nevyužíva má 24GHz," vysvetlil odborník na neionizujúce žiarenie Juraj Roščák.

Na otázku či sa môže 5G žiarenie dostať pod kožu sme dostali úprimný názor odborníka. „V tom pásme, ktoré poznáme sa môžeme baviť len o milimetroch, ale všetko záleží od intenzity a frekvencie a od ľudského tkaniva. Samozrejme, keď sa pozrieme na tú najväčšie povolenú frekvenciu, tak tá nemá možnosť prejsť ani cez oblečenie," zhrnul.

Fámy vs. fakty

„V dnešnej dobe sa bavíme tým, že chceme strašiť ľudí. Prišlo obdobie, kedy prišiel trend 5G s úplne nepodloženými argumentami, že by sa mohlo niečo stať. Je zvláštne, že v dnešnej dobe človek žije len tým, že pokiaľ nájde negatívnu informáciu, tak sa s ňou uspokojí a už nehľadá ďalej," dodal na záver Juraj Roščák.

Celú epizódu obľúbenej relácie Experiment si môžete pozrieť v archíve RTVS.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia