Úvod Novinky Zaujímavosti
Internát za brigádu. Pred rokom ’89 všetko možné
Internát za brigádu. Pred rokom ’89 všetko možné

Internát za brigádu. Pred rokom ’89 všetko možné

Leto je pre väčšinu študentov synonymom možnosti, ako si privyrobiť. Inak tomu nebolo ani za bývalého režimu.

Mladí ľudia často chceli len jedno – získať peniaze na vytúžené tuzexové džínsy z dovozu.

Tieto nohavice neboli dostupné v bežných obchodoch, dokonca ani za ‚bežné' peniaze - československé koruny, ale za takzvané bony, ktoré boli vlastne akousi vymyslenou menou.

Ľudia mohli bony získať oficiálnou cestou, výmenou zahraničných peňazí, alebo neoficiálne od vekslákov.

V tuzexe sa predával rozličný tovar a medzi ním aj oblečenie, ktoré v bežných socialistických obchodoch nebolo možné dostať, alebo patrilo do skupiny takzvaného nedostatkového tovaru, no a džínsy boli rozhodne jedným z najpopulárnejších kúskov, ktoré sa tu dali zohnať.

Nie len dobrovoľne

Nie všetky brigády za socializmu však boli dobrovoľné, našli sa aj také, na ktoré človek jednoducho musel ísť, aby napríklad získal lepší internát.

Na dnes už legendárnu brigádu na Trati mládeže spomína Jozef Pagan v dokumentárnom seriáli Fetiše socializmu: „Nie vždy to bolo ideálne, možnože niektorí kolegovia si povedali, že museli ísť, aby dostali dobrý internát na vysokej škole."

Brigáda na Trati mládeže

Na práce na Trati mládeže, kde sa postupne vystriedalo viac ako 47-tisíc mladých ľudí, však spomína najmä s nostalgiou. „Robili sme na týchto brigádach, lebo sme chceli niečo dosiahnuť a prospieť tejto spoločnosti," hovorí Jozef Pagan v cykle Fetiše socializmu, ktorý si môžete pozrieť v našom archíve.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia