Úvod Novinky Zaujímavosti
Chcú len pokoj. 86-ročných dôchodcov terorizuje suseda
Chcú len pokoj. 86-ročných dôchodcov terorizuje suseda

Chcú len pokoj. 86-ročných dôchodcov terorizuje suseda

Situácia v Šidlovci je mimoriadne napätá.

Pre veľa ľudí je opekanie či grilovanie na záhrade symbolom oddychu. Ak by ste ale bývali v prešovskej mestskej časti Šidlovec, tak by vás zrejme pár minút po zapálení ohňa navštívili mestský policajti. A to sú v tejto lokalite rodinné domy. Dym z grilovania totiž prekáža jednej z obyvateliek, doktorke na invalidnom dôchodku, ktorá býva v jednom z domov spolu s mamou.

Svoje si so susedou Tatianou Kočembovou vytrpeli aj 86-roční dôchodcovia Ján a Mária Bibkovci, ktorí majú s návštevami polície či úradov množstvo skúseností. Do Prešova sa v poslednom vydaní vydal redaktor relácie Občan za dverami Peter Navrátil.

Sen o pokojnej starobe sa pre manželov Bibkovcov v posledných štyroch rokoch zmenil na nočnú moru. Suseda na nich volala políciu pre údajný únik plynu, pre ozdobné vrtuľky na balkóne, pre klince, ktoré si našla pred domom, pre orezané drevo zo stromov či pre úniky vody, ktoré sa nepotvrdili.

Bývalá lekárka sa sťažuje aj na iných susedov a tvrdí, že ona je tá, ktorú susedia obťažujú údajným zadymovaním pozemku, ktoré jej spôsobujú vážne zdravotné problémy. „Nikomu som nič neurobil, so susedmi žijeme tak, ako sa má. Len s touto susedou sa nedá, na každého volá políciu," hovorí Ján Bibko, ktorý si dom postavil sám a v Šidlovci býva už takmer 50 rokov.

„Zo strany susedy dochádza k zásahom do súkromia a považujem to už za šikanu," hovorí advokátka Ľuba Berezňaninová s tým, že poškodeným vzhľadom k množstvu podnetov a rozhodnutí úradov, ktoré sú smerom k sťažovateľke zamietavé, sú manželia Bibkovci a nie pani Kočembová.

Za štyri roky mestská polícia v lokalite riešila 53 prípadov, 42 z nich podala pani Kočembová a z toho 15 smerovalo na Jána Bibka. Žiadne sankcie mu udelené neboli. Skutky sa buď nestali alebo neboli preukázané. Sťažovateľka, ktorá o Bibkovcoch tvrdí, že sú to ľudia nízkej intelektuálnej úrovne, odmietla rozhovor pred kamerou a rovnako neodpovedala ani na naše e-mailové otázky.

Sťažovateľka sa okrem polície sťažuje na magistráte, prokuratúre a od ministra životného prostredia dokonca žiada, aby na celom Slovensku zakázal používanie tzv. malých zdrojov znečisťovania obzdušia.

Situácia v Šidlovci je mimoriadne napätá, čo dokazuje aj petícia, ktorú podpísalo 24 miestnych. Pozrite si celú reportáž z posledného vydania relácie Občan za dverami.

(foto: RTVS)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia