Úvod Novinky Zaujímavosti
Čo so zásobami liekov, ktoré exspirovali? Zbavte sa ich ekologickým spôsobom
Čo so zásobami liekov, ktoré exspirovali? Zbavte sa ich ekologickým spôsobom

Čo so zásobami liekov, ktoré exspirovali? Zbavte sa ich ekologickým spôsobom

Riadime sa heslom - radšej mať a nepotrebovať ako nemať a potrebovať, hovorí viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Slovenská lekárnická komora sa pomocou svojich živých projektov venuje zvyšovaniu povedomia verejnosti o správnom využívaní liekov. Ich najnovší projekt sa zaoberá nesprávnou likvidáciou liekov, ktoré môžu predstavovať vysokú hrozbu pre životné prostredie.

Tatiana Šušková sa o tejto téme zhovárala s doktorkou Miroslavou Snopkovou, viceprezidentkou Slovenskej lekárnickej komory a prodekankou Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

„V priebehu posledných rokov sa vždy vyzbiera čoraz viac nespotrebovaných liekov. Moc tejto problematike nepomohla ani prebiehajúca pandémia, počas ktorej sa ľudia predzásobili liekmi, ktoré majú obmedzenú dobu použiteľnosti. Čoskoro sa stanú odpadom," vysvetlila.

Nesprávne zlikvidované lieky môžu skončiť opäť v našej domácnosti. „Dostávajú sa do podzemných vôd, obehom si môžu nájsť cestu do ovocia, zeleniny a tiež živočíšnej potravy. Baktérie sa takýmto spôsobom môžu ľahko stať rezistentnými voči antibiotikám a analgetikám," dodala na záver doktorka Miroslava Snopková.

Viac informácii o bezpečnej likvidácii liekov si môžete vypočuť v prílohe Rádia Regina.

212104211613;Suskova;Nespotrebovane lieky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia