Úvod Novinky Zaujímavosti
Vakcínu proti ochoreniu Covid-19 dostal aj 8-mesačný chlapec
Vakcínu proti ochoreniu Covid-19 dostal aj 8-mesačný chlapec

Vakcínu proti ochoreniu Covid-19 dostal aj 8-mesačný chlapec

Stal sa najmladším zaočkovaným človekom oboma dávkami na svete. O vakcinácií detí a dospelých sa hovorí čoraz viac aj u nás. Stane sa realitou?

Len 8-mesačný chlapec z Baldwinsville v americkom štáte New York je najmladším človekom na svete, ktorý dostal dve dávky vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer. Vincenzo Mincolla dostal druhú dávku minulý týždeň v stredu v rámci klinického skúšania, za ktorým stojí Upstate Medical University.


Nemocnica je jedným zo štyroch pracovísk v USA, ktoré testujú vakcínu Pfizer u detí mladších ako 5 rokov. Spojené štáty sú zatiaľ jediné na svete, kde sa podobné testy vykonávajú. Vakcína od spoločnosti Pfizer je v USA oficiálne schválená pre dospievajúcich od 12. veku života.

Mnohí rodičia menia na očkovanie názor

Vincenzo je jedným zo 16 dojčiat na štyroch miestach zapojených do 1. fázy štúdie. Tá zahŕňa deti od 6 mesiacov do 2 rokov. Chlapček dostal prvú dávku ešte predtým ako mal 8 mesiacov. Rodičia chlapca sú lekári, uvádza stránka nypost.com. Podľa slov otca sa chlapec pred očkovaním dobre najedol, počas očkovania spal a po podaní vakcíny nemal žiadne vedľajšie účinky.

O očkovaní mladistvých a detí proti koronavírusu sa čoraz viac hovorí aj v našich končinách. Pandémia ovplyvnila názory niektorých rodičov na očkovanie ich ratolestí aj proti iným ochoreniam. Napríklad proti osýpkam či tetanu, ale aj rotavírusom, čo je nepovinné, u nás iba odporúčané očkovanie.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia