Úvod Novinky Zaujímavosti
Gastroenterológ Ladislav Kužela: Treba počúvať signály tela
Gastroenterológ Ladislav Kužela: Treba počúvať signály tela

Gastroenterológ Ladislav Kužela: Treba počúvať signály tela

Jeme, aby sme žili. Čo je zdravé a čo nie? Ako sa správne stravovať? Aj na tieto otázky odpovedal gastroenterológ Ladislav Kužela v relácii Rádia Slovensko.

V rámci stravovania zažívame doslova informačný gastronomický boom. Hľadáme, čo by nášmu telu osožilo. Najmä internet ponúka rôzne návody zdravého stravovania.

Lekári, špecialisti v tomto odbore - gastroenterológovia, vidia v tom problém. Ponúkajú jednoduchý návod, ako sa správne stravovať. Treba počúvať signály tela.

Telo napovie, čo potrebujeme

„Prestali sme vnímať prirodzené veci, ktoré máme v kódoch tela geneticky dané. Začali sme si uspôsobovať to, čo už naši predkovia tisícky rokov praktizovali - raňajky, obed, večera, ktoré nám spustia istý druh štiav, hormónov. Každé jedlo má veľký vplyv na to, aby náš tráviaci trakt išiel ako hodinky, a aby sme o ňom nevedeli" povedal gastroenterológ Ladislav Kužela.

Ako ďalej lekár Kužela v relácii Hosť Andrey Poláčkovej Rádia Slovensko dodal, pravidelnosť stravovania je kľúčom k tomu, aby sme mali zdravé trávenie. Navyše, dôležité je nielen to, čo jeme, ale aj ako.

„Okrem toho, čo jeme, je veľmi dôležité ako dlho to jeme, kedy to jeme. Konzumovať jedlo by sme mali v pokoji, v kruhu rodiny... A nesmieme zabúdať na to, že keď sa hýbe naše telo (ľahká chôdza, beh, plávanie), tak sa hýbe aj tráviaci trakt. Pohyb vie ovplyvniť naše trávenie" vysvetlil lekár Ladislav Kužela.

Nové ochorenie na obzore

rozhovor s lekárom L. Kuželom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Diagnostika v tomto odbore pokročila. Vďaka endoskopom a rôznym „hadičkám" vidia lekári aj to, čo pred pár rokmi nebolo možné. V posledných rokoch pribúda ochorenie, ktoré nie je viditeľné, ale dokáže človeku nepríjemne skomplikovať život - syndróm dráždivého hrubého čreva.

„Podpisuje sa pod to životospráva. Vplyv stresu, uponáhľaného života, svojvoľné nastavenie životosprávy. Syndróm dráždivého hrubého čreva je porucha fungovania tráviaceho traktu. Pod vplyvom týchto faktorov sa posunie prah citlivosti a vy začnete vnímať všetky tie pochody v tráviacom trakte" objasnil Ladislav Kužela.


Kolonoskopia ako nástroj prevencie

S hrubým črevom súvisí ešte jedno dôležité vyšetrenie, ktorým je kolonoskopia. Preventívne by ho mali podstúpiť päťdesiatnici, ale odporúča sa mužom i ženám po štyridsiatke. Absolvovať by sa malo aj vtedy, ak sa cítite dobre a nemáte žiadne ťažkosti.

„Je to život zachraňujúce vyšetrenie. V rámci prevencie rakoviny hrubého čreva má nezastupiteľné miesto, pretože prvé štádiá rakoviny hrubého čreva nie sú sprevádzané ťažkosťami" apeloval gastroenterológ Ladislav Kužela v relácii Rádia Slovensko.

Je zdravé piť perlivú vodu? Môže prehltnutá žuvačka polepiť črevo? Aj na tieto otázky odpovedal gastroenterológ Ladislav Kužela. Reláciu s ním si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia