Úvod Novinky Zaujímavosti
Čítať, a či nečítať - Shakespeare je atraktívny aj dnes
Čítať, a či nečítať - Shakespeare je atraktívny aj dnes

Čítať, a či nečítať - Shakespeare je atraktívny aj dnes

Pozrite sa na Shakespearovu tvorbu očami alžbetínskeho diváka, máme s ním veľa spoločné.

Génius a najväčší anglický dramaturg v období humanizmu a renesancie. Tvorca ikonických divadelných hier, majster písania tragédii a komédii a tiež aj vyhlásený plagiátor, outsider bez adekvátneho vzdelania túžiaci po sláve a úspechu. Tým všetkým bol William Shakespeare. Rozprávali sme sa s doktorom Mariánom Gazdíkom z Univerzity Komenského.

402107157701kb;shakespeare dnes Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Divák vtedy a dnes

Autorova popularita nemá dôvod klesať ani v dnešnej dobe, pretože rozdiely medzi Shakespearovým divákom a tým dnešným sa takmer vôbec nelíši.

„Stále vidíme, ako ľudia menia svoje názory, tvária sa ako chcú pomôcť druhým, pričom využívajú moc pretvárky len na svoje osobné obohatenie. William Shakespeare vyjadroval vo svojich dielach viacero myšlienok, ktoré dokonale definujú správanie človeka, ktoré môžeme vidieť aj v dnešnej dobe," zhrnul.

Charakteristika Shakespearovej tvorby

Prepašovať do umenia spoločenskú kritiku v dobe, keď ste za menšie prehrešky mohli prísť o život nebolo vôbec jednoduché.

„Shakespeare sa hnal za úspechom a bol si vedomý, že keď bude kritizovať politickú moc, tak to nesmie robiť adresne. Používal satiru, metafory, ako dramatik sa snažil preniknúť do všetkých žánrov a nebál sa experimentovať," dodal na záver Marián Gazdík.

Výhodou Shakespearovej tvorby je mnohovrstevnatosť jeho diel, pričom je každá veľmi zaujímavá a môžete odhaliť množstvo skrytých významov. Vo svojich dielach sa snažil písať o ľuďoch a pre ľudí, zábavne a napínavo.

Najznámejšie diela

Medzi najpopulárnejšie diela Williama Shakespeara môžeme určite zaradiť príbehy ako Macbeth, Rómeo a Júlia, Othello, Július Caesar, Hamlet, Sen noci svätojánskej, Skrotenie zlej ženy, Král Lear a mnoho ďalších.

Foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia