Úvod Novinky Zaujímavosti
Chcete investovať do zlata? Mali by ste. Tieto dôvody vás presvedčia
Chcete investovať do zlata? Mali by ste. Tieto dôvody vás presvedčia

Chcete investovať do zlata? Mali by ste. Tieto dôvody vás presvedčia

Je investovanie do zlata bezpečné aj v neistých časoch? Odpoveď je jasná.

Všetci sme svedkami naozaj nestabilných časov. Neistota vládne nielen v spoločnosti, ale aj na finančných trhoch, na ktorých sa situácia mení zo sekundy na sekundu.

Odborníci na investovanie sa zhodujú, že v takýchto chvíľach je vhodné investovať práve do zlata, ktoré predstavuje akýsi bezpečný prístav.

Keď akcie padajú, zlatu sa väčšinou darí a kompenzuje tie straty zo zvyšku portfólia,“ povedal v relácii Peniaze Juraj Karpiš, analytik a autor knihy o zlate.

Karpiš odporúča pri investovaní staviť na prístup permanentného portfólia. Podľa neho by mal človek svoje investície rozdeliť na štyri časti – štvrtinu investovať do akcií, štvrtinu do dlhopisov, štvrtinu do peňazí a poslednú časť do zlata.

Zlato, investícia - Peniaze.png

Elizej Macho, odborník na zlato, dodáva, že zlato by sme mali kupovať dlhodobo a jeho cenu by sme mali priemerovať. Nikto totiž nevie predpovedať, aká bude cena zlata za niekoľko minút či dní.

V zásade však platí, že cena zlata na finančných trhoch rastie.

Prečo investovať do zlata?

Vydáva sa stále viac a viac neplnohodnotných peňazí a zlato plní svoju úlohu veľmi dobre. Je ochrancom pred infláciou, aj ochrancom pred stratou kúpyschopnosti mien a peňazí, ako ich poznáme,“ vysvetľuje Macho.

Dôvodom stabilnej hodnoty zlata už niekoľko storočí je jeho limitované množstvo. Vlastníctvo zlata vás ochráni v časoch zlých politických, ekonomických aj finančných scenárov.

Zlato je podľa investičných poradcov ideálnym nástrojom v zlých časoch. Zhodujú sa, že aj v prípade najhorších možných scenárov, pri krachu burzy alebo neotvorení bánk, je vhodné mať investíciu vo forme zlata.

Macho dodáva, že jeho veľkou výhodou je, že vysokú hodnotu má všade vo svete.

Je jedno, či prídem do Južnej Ameriky, lebo v južnom Amazonskom pralese Indiáni poznajú to zlato tak, ako ho poznajú bankári v Londýne alebo v New Yorku.“

Zaujala vás téma investovania do zlata? Pozrite si celú časť relácie Peniaze v našom archíve.

Dozviete sa nielen to, či sa zdaňuje zlaté dedičstvo po starých rodičoch, ale aj to, aké skúsenosti so zlatom má herec Juraj Bača či porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko, Petra Tóthová.

Premiérové časti relácie vysielame každý utorok o 22:40 hod. na Jednotke.

FOTO: Unsplash a Pexels

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia