Úvod Novinky Zaujímavosti
Tajomstvo chudnutia odhalené. Toto urobí diéta s vaším telom
Tajomstvo chudnutia odhalené. Toto urobí diéta s vaším telom

Tajomstvo chudnutia odhalené. Toto urobí diéta s vaším telom

Niektorým ľuďom sa podarilo schudnúť až 300 kilogramov. Je to však bezpečné?

Koľkokrát ste si už povedali, že sa zbavíte nadváhy a konečne si opäť oblečiete obľúbené rifle či sukňu, ktorá už roky leží na dne skrine?

Rozhodne v tom nie ste sami – nejaký druh diéty v živote vyskúšalo až 97 % ľudí. Nie každá diéta však zafunguje tak, ako by sme čakali.

Správne zvolená diéta pomáha nielen pri chudnutí, ale môže vám aj zachrániť život. Ak trpíte žalúdočnými problémami, celiakiou, diabetom či hypertenziou, úprava životného štýlu je nevyhnutná.

Platí to však aj opačne – nesprávne nastavená diéta vám môže uškodiť. V Dámskom klube sme sa preto bližšie pozreli na riziká, ktoré môžu pri chudnutí nastať a ohroziť vaše zdravie.

Časté riziká rýchleho chudnutia

Najčastejším rizikom rýchleho spaľovania tukov je dobre známy jojo efekt.

Lekárka a odborníčka na diéty MUDr. Adriana Ilavská sa vo svojej praxi stretla s ľuďmi, ktorým sa podarilo schudnúť aj neuveriteľných 250 kilogramov, no následne sa dostavil jojo efekt.

Diéty - Dámsky klub.png

Ten má negatívny vplyv nielen na fyzické zdravie, ale aj na psychiku:

Keď sa im to naspäť nabralo, tak sa s tým museli vyrovnať a nabrať novú silu na chudnutie. A z praxe je jasné, že druhé chudnutie je vždy ťažšie ako prvé,“ vysvetlila Ilavská a dodala, že najlepšie sa chudne, ak si človek stanoví jasný cieľ.

Aj tuk má pamäť

Platí, že ak si chcete udržať vysnívanú hmotnosť, nesmiete sa spoliehať na rýchle diéty, ktoré sľubujú zázraky. Tukové bunky totiž majú pamäť a veľmi dobre si pamätajú, aké veľké kedysi boli.

Ich úlohou je zase ten svoj objem zväčšiť, a preto je veľmi ťažké udržať si tú pôvodnú schudnutú hmotnosť,“ povedala lekárka.

Ak si zvolíte nesprávnu diétu, alebo začnete radikálne obmedzovať príjem potravy, vaše telo začne pociťovať diskomfort. Ten sa postupne môže premeniť na vážnejšie problémy:

Telo zo začiatku nevydáva signály, alebo tie, ktoré vydáva, my nie sme schopní zaznamenať,“ hovorí Ilavská.

Odborníčka odporúča, aby sa ľudia pred chudnutím poradili s lekárom. Vďaka odbornej rade lekára sa môžete vyhnúť problémom, akými je napríklad úbytok svalovej hmoty či poškodenie obličiek.

Zaujala vás táto téma? Pozrite si celú epizódu relácie Dámsky klub v našom archíve online a zadarmo. Na premiérové časti plné zaujímavých tém sa môžete tešiť každý pracovný deň o 12:20 hod. na Jednotke.

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia