Úvod Novinky Zaujímavosti
So sexom začínajú priskoro a vedia o ňom málo. Zlyháva rodina aj škola
So sexom začínajú priskoro a vedia o ňom málo. Zlyháva rodina aj škola

So sexom začínajú priskoro a vedia o ňom málo. Zlyháva rodina aj škola

Ak nebudú s deťmi hovoriť o sexe ich rodičia, odpovede začnú hľadať na internete, varuje psychologička.

Hoci sa mnohí rodičia rozhovorom o sexuálnom živote svojich detí vyhýbajú, podľa psychologičky Evy Poliakovej sú takéto rozhovory naozaj dôležité.

Treba si uvedomiť, že je to nevyhnutné. Je to čosi, čo ochráni ich dieťa. Je to čosi, čo ochráni ich dcéru, ich syna,“ vysvetlila Poliaková v relácii Dámsky klub.

Dodala, že pre rodičov je dnes na trhu množstvo podnetných a kvalitných publikácií, ktoré im poskytnú návod, ako hovoriť s deťmi o sexualite.

Sexuálnemu správaniu mladých sa Poliaková venuje už dlhé roky. Počas svojej dlhoročnej praxe nazbierala mnoho skúseností a dnes hovorí, že mladí ľudia nie sú na sexuálny život pripravení, hoci s ním začínajú veľmi skoro.

Mladí ľudia a sexualita.png

Nepripravené však nie sú iba deti, ale aj ich rodičia, ktorí často nevedia, ako s deťmi hovoriť o intímnych témach.

Máme nepripravených rodičov. Tie matky alebo aj otcovia sa boja niečo hovoriť, alebo povedia, nech si to deti nájdu na internete. Ale nekontrolujú, čo si to dieťa otvorí.“

Svet je plný nástrah

Ôsmačky berú to, že majú pravidelný sexuálny život, že je to okej, že už vlastne začali neskoro,“ popisuje svoju skúsenosť a dodáva, že mladým ľuďom častokrát chýbajú celkom základné znalosti z oblasti sexuality.

Ale ich to zaujíma, chcú o tom vedieť. Ale ani škola im to neponúka a rodina im to vôbec neponúka. Ako keby sme si neuvedomovali, že dnes tie deti žijú v inom svete, ktorý je plný nástrah,“ upozornila Poliaková.

Psychologička rozumie, že dnešný svet prináša celkom nové situácie a riziká, s ktorými sa rodičia vo svojej mladosti nestretli. Považuje však za dôležité, aby sa v tejto oblasti vzdelávali a hovorili so svojimi deťmi otvorene.

Okrem rodiny však zlyháva aj škola, v ktorej absentuje sexuálna výchova. Podľa psychologičky by sa deti mali v škole učiť, čo je sexualita, aké sú jej znaky a čo je predpokladom zdravej sexuality.

Ak vás zaujíma viac o sexuálnej príprave mladých ľudí, pozrite si celý rozhovor v našom archíve zadarmo a bez reklám. Okrem sexuálnej výchovy sme sa v Dámskom klube venovali aj zdravému stravovaniu či módnym trendom nadchádzajúcej zimy.

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia