Úvod Novinky Zaujímavosti
Zvuk poplašnej sirény raz nemusí byť len skúška. Čo potom?
Zvuk poplašnej sirény raz nemusí byť len skúška. Čo potom?

Zvuk poplašnej sirény raz nemusí byť len skúška. Čo potom?

Vojna na Ukrajine zmenila veľa. Kurzy prežitia už nevyhľadávajú len tí, ktorých láka adrenalín a dobrodružstvo.

Hosťom relácie Dobré ráno, Slovensko bol Peter Jakubík, inštruktor kurzov prežitia, ktorý absolvoval množstvo výcvikov a vo vysielaní prezradil aj to, ako sa správať v život ohrozujúcich situáciách.

102203310820;drs;Peter Jakubík, lektor kurzov prežitia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako prezradil, kurzy prežitia zvyknú vyhľadávať ľudia pre dobrodružstvo, veľa však zmenila aktuálna situácia na Ukrajine. „Ľudia sa začali zaujímať o to, ako v prípade krízy reagovať,“ prezradil v úvode rozhovoru.

Ako reagovať na poplašnú sirénu, ktorú mnohí z nás poznajú ako súčasť skúšky či cvičenia? „Jedna vec je, čo tá siréna znamená, druhá je, že už aj keď vieme, čo znamená, ako na ňu reagovať,“ povedal Jakubík.

Nezabúdajme na osobné lieky

„Poplašná siréna má tri tóny. Prvý nám oznamuje, že hrozí, alebo vzniklo nejaké nebezpečenstvo. Druhý tón sa používa, keď sme ohrození vodou a tretí tón nám ukončuje mimoriadnu udalosť,“ spresnil odborník.

Pri skúšaní sirén chýba konkrétny oznam s informáciou o tom, čo a kde sa udialo, prípadne čo obyvateľstvu naozaj hrozí. V prípade skutočného ohrozenia je veľmi dôležitá pohotovostná evakuačná batožina. Čo by mala obsahovať?

Peter Jakubík

S Petrom Jakubíkom sa rozprávala moderátorka Petra Bernasovská. Zdroj foto: RTVS

„Je to ruksak, ktorý by mal byť vybavený základnými vecami na prežitie na najbližšie cca tri dni. Malo by to byť náhradné oblečenie, základné hygienické potreby – pasta, kefka, niečo na umývanie, uterák... Veľmi dôležité je mať zbalené aj lieky,“ upozornil Peter Jakubík.

RTVS online

Medikamenty v úkrytoch civilnej ochrany nenájdeme, dôležité sú pri tom nielen všeobecne známe lieky, ale aj tie osobné. V pohotovostnej batožine by sme mali mať zabalenú aj baterku či nôž.

Zdroj úvodnej foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia