Úvod Novinky Zaujímavosti
S úsmevom po Slovensku: Janka Kovalčíková nezvládla obsluhu v Štúrove
S úsmevom po Slovensku: Janka Kovalčíková nezvládla obsluhu v Štúrove

S úsmevom po Slovensku: Janka Kovalčíková nezvládla obsluhu v Štúrove

Pätica zabávačov ponúka tipy na výlety vtipne a zaujímavo.

S úsmevom po Slovensku sa vybrali Dominika Kavaschová, Janka Kovalčíková, Marián Čekovský, Juraj Šoko Tabaček a Boris Valábik na výlet na Jednotke do Štúrova a Ostrihomu.

Dobrá žiačka zo strednej

Mestečko Štúrovo a maďarské mestečko Ostrihom „ležia na brehu ohybu druhej najväčšej rieky v Európe,“ ktorý sa volá dunajský oblúk:

„Dávala som na strednej škole pozor.“

Takto vysvetlila podávané informácie Janka Kovalčíková a Juraj Šoko Tabaček zahviezdil prípravou fotografie z neďalekého vinárstva v obci Chľaba.

Tieto vinárske hony patrili dlhé stáročia pod ostrihomského arcibiskupa a dnes tunajšie vinárstvo patrí k turistickým atrakciám.

Jednoznačne najzaujímavejším divom blízkeho Ostrihomu je tunajšia bazilika sv. Štefana s kupolou s výškou sto metrov, ktorá je tretím najväčším chrámom v Európe a najväčším v Maďarsku.

Ako s vtipom dodala Dominika Kavaschová:

„Bazilika je trošku vyššia ako tu Boris.“

Postava Borisa Valábika zahviezdila v neďalekej dedinke Salka na dvore tradičných remesiel, kde dokázal najvyššie uviazať stužku na strom.

Čekovského svätý grál

Hudobník Marián Čekovský obdivoval organ v ostrihomskej katedrále, na ktorom ako prvý po jej dostavbe v roku 1856 hral hudobný skladateľ Franz Liszt:

„Hudobný nástroj, ktorý prvý ozvučil Franz Liszt je pre hudobníka niečo ako svätý grál, ak sa ho tiež môže dotknúť.“

V katedrále majú najväčší oltárny obraz namaľovaný na jednom plátne na svete.

Ostrihom-Henrich-Mišovič-TASR

Ostrihom a Štúrovo spája legendárny most Márie Valérie, ktorý kým obnovili, tak do roku 1989 smeli občania navštevovať susedov za socializmu iba dvakrát do roka.

Ďalšiu atrakciu dedinku Salka spomína v svetoznámom románe francúzsky fantasta Jules Verne pod názvom Lodivod dunajský z roku 1908.

Veľký vaľkač na scéne

V príprave koláča na dvore tradičných remesiel v Salke uspel Marián Čekovský v súboji s Borisom Valábikom, ktorého bavilo vaľkať cesto, čo Dominika Kavaschová žartovne komentovala:

„Je to starý vaľkač, váľa sa celý deň.“

Najvtipnejšia scénka sa odohrala v Štúrove v štýlovej reštaurácii Brána času, kde hostí obsluhujú v stredovekom štýle a používajú pritom stredoveký slovník.

Janka Kovalčíková nedokázala ovládnuť smiech, keď ju tamojšia čašníčka nazývala „ceckaňou“ a tak mala aj ona jadrne oslovovať v súťažnej úlohe hostí:

„Aké cecky, taká robota.“

Tak ocenila svoj neúspech Janka Kovalčíková v súťažnej pozícii, keď mala ziapať ako v stredoveku na hostí:

„Tu máš ty čvarga hnusnú štipľavú klobásu a čo si dáš ešte na žranie?“

Po tejto replike Janka Kovalčíková vybuchla do smiechu a viac obsluhovať nedokázala. Zavreli ju za trest do klietky hanby.

Štúrovo-Stanislav-Háber-RTVS

V Štúrove Janka Kovalčíková a Juraj Šoko Tabaček ocenili zaujímavé cyklotrasy jedným smerom vedúce do Budapešti a druhým do Viedne.

Obaja na to využili zdieľané bicykle.

Spolu obdivovali výlet loďou po dunajskom oblúku medzi Štúrovom a Ostrihomom.

Boli aj na návšteve u dvojnásobného majstra sveta Róberta Hencza v pretekoch na vodnej formule zo Štúrova a prehliadli si jeho moderné rýchlostné súťažné člny.

Nemožno obísť ani najväčšie termálne kúpalisko na Slovensku Vadaš v Štúrove.

Vadaš-Štúrovo-Ladislav-Vallach-TASR

A iba pol hodinu odtiaľ autom sa pri výlete dostanete do Vyšehradu.

Tu v roku 1991 Poľsko, Česko, Maďarsko a Slovensko uzatvorili zmluvu o vzniku združenia stredoeurópskej spolupráce známej ako V4 pôsobiacej dodnes v európskej politike.

Výlet ponúka veľa zaujímavostí, o ktorých sa môžete dozvedieť viac a inšpirovať sa tak aj z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, FB, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia