Úvod Novinky Zaujímavosti
Nebezpečné slnko. Ktorí ľudia sú náchylnejší na rakovinu kože?
Nebezpečné slnko. Ktorí ľudia sú náchylnejší na rakovinu kože?

Nebezpečné slnko. Ktorí ľudia sú náchylnejší na rakovinu kože?

Nezabúdajme na dôslednú prevenciu.

Rakovina kože patrí medzi najčastejšie druhy nádorových ochorení. Do ambulancií kožných lekárov nejaká forma tejto rakoviny každoročne privedie množstvo pacientov.

Najobávanejším typom rakoviny kože je melanóm – zhubný nádor vyvíjajúci sa v pigmentových bunkách.

Prečo vzniká rakovina kože?

Docent Dušan Buchvald pre Rádio Regina Západ vysvetlil, že k vzniku rakoviny kože prispieva viacero faktorov.

Ak niekde v rodine niekto už mal melanóm, potom v ďalšej generácii tá pravdepodobnosť je o niečo vyššia. Čiže tá genetika zohráva úlohu.

Takisto zohráva úlohu aj fototyp kože – či tá koža je veľmi svetlá, bledá, alebo, naopak, skôr tmavá. Tí svetlokoží majú vyššiu pravdepodobnosť vývoja malígneho nádoru,“ vysvetlil prezident Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti.

žena s opaľovacím krémom.png

Buchvald dodal, že riziko vzniku melanómu zvyšujú aj iné druhy ochorení, napríklad choroby spojené s potlačením imunitného systému.

Najvýznamnejší faktor ovplyvniť dokážeme

Hoci genetické predispozície ovplyvniť nedokážeme, existuje účinný spôsob, ako významne eliminovať riziko vzniku melanómu.

Leto je za rohom a k horúcim dňom neodmysliteľne patria slnečnú lúče. Ak sa však chcete vyhnúť nepríjemným zdravotným komplikáciám, myslite na účinnú ochranu v podobe opaľovacích krémov.

Práve ochrana pred UV žiarením je jedným z najúčinnejších spôsobov prevencie vzniku rakoviny kože.

Okrem toho je dôležitá aj každoročná preventívna prehliadka znamienok u kožného lekára. Buchvald však upozorňuje, že akonáhle sa začne znamienko meniť, je nutná okamžitá kontrola.

Pokiaľ sa už niečo deje na tej koži, keď sa nejaké znamienko nejakým spôsobom začína meniť, treba si vyžiadať akútne vyšetrenie,“ varuje odborník a dodáva, že včasný zásah je predpokladom úspešnej liečby.

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia