Úvod Novinky Zaujímavosti
Závislosť od pitia vody existuje. Aj pitný režim má pravidlá
Závislosť od pitia vody existuje. Aj pitný režim má pravidlá

Závislosť od pitia vody existuje. Aj pitný režim má pravidlá

Prečítajte si, koľko vody odporúča Svetová zdravotnícka organizácia, aby sme neboli dehydratovaní a zároveň to s vodou neprepískli.

Slovensko čakajú mimoriadne horúce dni.

V súvislosti s extrémnymi teplotami je potrebné pripomínať pravidelný pitný režim, prikrývku hlavy a rovnako krém s ochranným faktorom, a to najmä v situáciách, keď sme vystavení priamemu slnečnému žiareniu.

Odborníci dvíhajú varovný prst. Nepodceňujme vysoké teploty a v čase od 11-tej do 15-tej hodiny sa zdržiavajme podľa možností mimo slnečných lúčov.

Neriaďme sa smädom, pime priebežne

Pravidelný prísun vody by mal byť v týchto dňoch samozrejmosť. Pozor však na to, aby bola voda čistá, neochutená a vlažná.

Konzumáciou príliš studených nápojov riskujeme problémy s hltanom, chladené nápoje tiež spôsobujú nadmerné potenie.

Koľko vody je dostatok vody? V priemere by mal dospelý človek prijať počas dňa jeden a pol až dva litre vody. Športovci a ľudia s fyzicky náročnou prácou by mali vypiť denne až tri litre.

To isté však platí aj pri ostatných v prípade, že teplomer ukazuje viac ako 30 stupňov. Neriaďme sa smädom, ten nám signalizuje, že telo začína byť dehydratované. Ideálne je vypiť každú pol až trištvrte hodinu zopár glgov.

Aby sa z vás nestal aquaholik

Jeden extrém je nepiť vôbec a potom naraz vypiť veľa vody naraz, extrémne je tiež nalievať sa vodou každú chvíľu. Existuje totižto aj tzv. aquaholizmus, teda závislosť od pitia vody.

Horúčava

Aquaholik vypije denne viac ako päť litrov vody a svojmu organizmu poriadne škodí. Najviac pri tom trpia obličky, lebo vodu nedokážu spracovať a obsah sodíka v krvi sa zriedi. Znižuje sa tak aj schopnosť krvi absorbovať a prenášať kyslík.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča vypiť denne maximálne štyri a pol litra vody, ktoré si rozdelíme na niekoľko dávok od skorého rána až do večerných hodín.

Príliš sladené či alkoholické nápoje sú v časoch horúčav absolútne nevhodné.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia