Úvod Novinky Zaujímavosti
Čo vziať na festival? Batožina tínedžerky verzus batožina tridsiatničky
Čo vziať na festival? Batožina tínedžerky verzus batožina tridsiatničky

Čo vziať na festival? Batožina tínedžerky verzus batožina tridsiatničky

Leto praje hudobným a multižánrovým festivalom. Ako sa na tieto kultúrne podujatia pripravuje 18 a 33-ročná žena? Pozrite sa na ich zoznamy, ktoré si pred odchodom na festivaly robia.

Jedna má čerstvých 18, chodí na strednú školu, má brigádu, ovláda jazyk mladých a užíva si začiatok dospelosti plnými dúškami.

Druhá má 33 rokov, rodinu, prácu na trvalý pracovný úväzok a plány, ako sa na chvíľu odpútať od materských povinností. Obe milujú hudbu, dobrú zábavu, chvíle s priateľmi a festivaly.

Prečítajte si, čo považuje 18-ročná a 33-ročná žena za dôležité vziať si na letný festival.

Čo si vziať na festival – zoznam od 18-ročnej ženy

1. Pitný režim

Vec, ktorá by nemala chýbať v žiadnom festivalovom ruksaku, je samozrejme pitný režim. Veľa mladých ľudí zabúda práve naň, a preto ho pripomíname ako prvý. Vyhnete sa tak mnohým nepríjemnostiam.

2. Vodný sprej

Horúce dni na slnku je dosť namáhavé zvládať a ľudia hľadajú každú možnú cestu na osvieženie.

„Kúpte si preto vodný sprej, ktorý na prvý pohľad znie zanedbateľne, no v konečnom dôsledku nie je nič zlé na tom nosiť
so sebou vreckové osvieženie,“ hovorí 18-ročná Diana.

Čo si vziať na festival - zoznam 18-ročnej ženy

3. Šiltovka alebo klobúk

„Každý z nás už niekedy dostal úpal a určite mi dáte za pravdu, že to
nebolo vôbec príjemné. Preto, tak isto ako na pitný režim, nezabúdajte ani na šiltovku, klobúk alebo hocijakú pokrývku hlavy,“ dodáva.

4. Vlhčené utierky a toaletný papier

Zmrzlina, langoše a rôzne iné pochutiny, ktoré ponúkajú festivalové mestečká, sú úžasné, pokiaľ neskončia na festivalovom oblečení.

Taktiež hygienické podmienky na festivale sú častokrát obťažnejšie ako v reálnom živote. Presne preto je potrebné mať pri sebe vlhčené utierky.

„Ani toaletný papier na festivale rozhodne nie je nadbytočný, takže naň určite myslite, keď sa budete baliť,“
dopĺňa Diana.

5. Opaľovací krém

Slnečné lúče sú v letných mesiacoch naozaj nepredvídateľné, a preto vy buďte predvídaví a chráňte sa pred slnkom. Nebojte sa siahnuť po najvyššom faktore opaľovacieho krému.

6. Pršiplášť alebo slnečník

Či už si so sebou zoberiete pršiplášť alebo slnečník, budete pripravení na rôzne nástrahy, ktoré na vás počasie počas festivalu pripraví.

7. Powerbanka

Veľa fotografií, videí, spomienok a príspevkov na sociálnych sieťach vie baterku v telefóne počas festivalu poriadne potrápiť.

"Preto by ste mali mať vždy so sebou náhradný zdroj energie. Powerbanka vás v štichu na festivale nenechá."

8. Antiperspirant

Pri antiperspirante platí to isté ako pri vlhčených utierkach. Letné horúčavy a absencia spŕch je naozaj náročná vec na festivaloch.

„Preto myslite aspoň na zlomok zo sprchy – antiperspirant,“
ozrejmuje Diana.

9. Repelent

„Spočiatku si to možno neuvedomíte, lebo ste už v nálade. Avšak ráno, keď vyjdete zo stanu, vás svrbí celé telo. Preto sa pred každou párty nastriekajte prípravkom proti hmyzu, zaberie vám do pár sekúnd, ale zaženie všetky nepríjemnosti s hmyzom a komármi,“
hovorí 18-ročná Diana z vlastnej skúsenosti.

10. Leukoplast

„Naozaj treba myslieť na najhoršie. Či už sa vám stane malý úraz, dostanete triesku, kliešťa, alebo sa porežete na prste, pre istotu noste so sebou aj leukoplast - nikdy neviete, čo sa môže stať,“
dopĺňa Diana.

11. Outfit

Pre 18-ročnú Dianu je podstatné na festivale aj to, aby vyzerala štýlovo. Aké oblečenie preto volí?

"U mňa je to jednoznačne oodt. Letná festivalová móda plná kamienkov, doplnkov a farieb má naozaj niečo do seba. Osobne si potrpím aj tak najviac na vlasy. Rasta copíky, farebné vlasy a kvetinové čelenky na hlave nemôžu chýbať."

Čo si vziať na festival – zoznam od 33-ročnej ženy

Miroslava (33) si na svoj zoznam okrem vyššie spomenutých vecí od Diany pripísala nasledujúce položky. Niektoré sa týkajú skôr strategických a logistických vecí.

1. Doprava

Ako sa dostanete na festival a naspäť z neho je kľúčové, ak nechcete alebo nemôžete ísť sám/sama autom.

Pôjdete verejnou dopravou alebo sa odveziete s partiou? Ak áno, preverte si spoje, ich harmonogram či možnosti parkovania na mieste festivalu.

„Je fajn vedieť, koľko šoférov je k dispozícii a aká veľká posádka a batožina pôjde s vami,“
hovorí 33-ročná Mirka.

2. Ubytovanie

Ak ste už prestanovali nejeden festival a máte radi svoj komfort, je na mieste zamyslieť sa nad inými možnosťami ubytovania počas akcie.

„Priplatiť si za už postavený stan v stanovom mestečku či chatku, stojí za to. Okrem väčšieho pohodlia sa nemusíte trápiť s nosením vlastného stanu a jeho výbavy,“
vysvetľuje Mirka.

Čo si vziať na festival - zoznam 33-ročnej ženy

Pre ešte väčší komfort a štýl si môžete vyskúšať festivalové bývanie v karavane – dopredu však myslite na obmedzený počet miest na parkovanie či vyššie ceny pri prenajatí pojazdného príbytku.

„A ak vám stačí prísť na konkrétne koncerty a nežiť až do bieleho rána s tým, že pohodlná posteľ a vlastná sprcha sú pre vás skutočne dôležité, rezervujte si v dostatočnom predstihu ubytovanie čo najbližšie k festivalovému mestečku,“
dodáva Mirka.

3. Lieky

Okrem leukoplastu by ste mali mať so sebou aj všetky potrebné lieky, či už na alergiu, na tráviace ťažkosti či na rána po pretancovanej a prehýrenej noci.

„Na festivaloch sú zdravotníci, no nemusia mať presne tie lieky, ktoré vy beriete. Takisto, ak potrebujete rýchlo potlačiť alergiu, je dobré mať pri sebe vlastné lieky,“
vysvetľuje Mirka.

4. Ženské pomôcky

Okrem vlhčených vreckoviek na prípadné gastro nehody či rýchle očistenie a osvieženie, je fajn mať pri sebe intímne vlhčené utierky a všetky potrebné pomôcky v prípade menštruácie.

„Na mieste, kde je znížený štandard hygieny, je fajn mať po ruke všetko, čo vám poskytne komfort aj v tejto oblasti. A ak nie práve vy, isto sa nájde nejedna žena, ktorá obsah vašej hygienickej taštičky ocení,“
dodáva Mirka.

5. Peniaze

Niektoré festivalové mestečka majú vo svojom areáli aj bankomaty a v stánkoch s občerstvením prijímajú poväčšine platbu kartou. Stačí však výpadok elektriny či spojenia a platobná karta či platba cez mobil a smart hodinky nie je možná.

Majte preto na bezpečnom mieste uloženú aj hotovosť a budete tak pripravení aj na klasický spôsob platenia.

6. Kontakty

Dlhý rad na obľúbené festivalové jedlo, otravný účastník festivalu alebo len to, že sa stratíte v dave či si nepamätáte, kde máte stan.

V týchto prípadoch majte po ruke kontakty na všetkých tých, ktorí vám odpovedia na hovor a pomôžu. „Oceníte aj keď vám zrazu odíde odvoz predčasne domov,“ uzatvára 33-ročná Mirka.

25 50 75 90
Foto: TASR, Diana Soboličová

Živé vysielanie ??:??

Televízia