Úvod Novinky Zaujímavosti
Nenútime ženy, aby opustili násilného partnera, vraví odborníčka
Nenútime ženy, aby opustili násilného partnera, vraví odborníčka

Nenútime ženy, aby opustili násilného partnera, vraví odborníčka

Hosťom Nory Gubkovej v Rádiu Slovensko bola Adriana Havašová, ktorá pomáha obetiam domáceho násilia.

Psychologička Adriana Havašová je riaditeľkou centra Nádej, ktoré poskytuje bezplatnú pomoc obetiam domáceho násilia.

O tom, ako sa zmenila situácia obetí domáceho násilia počas pandémie, ale aj o tom, prečo obete nenúti od agresora odísť, porozprávala v relácii Hosť Nory Gubkovej.

Počas pandémie zostali obete uväznené

Pandémia ochorenia COVID-19 sa negatívne podpísala aj na životnej situácii obetí domáceho násilia. Ľudia, ktorí žili s násilným partnerom či partnerkou, totiž zostali uväznení vo vlastnom domove.

„Mnohé tie klientky sa nedostali k pomoci. Lebo bol lockdown, ľudia boli na homeoffice. Častokrát boli ako keby uväznené tie rodiny doma a tým pádom dochádzalo k eskalácii konfliktov.

Určite pre bežnú rodinu, ktorá nie je poznačená domácim či partnerským násilím, tak bolo to pre ňu zaťažujúce. A nie to ešte rodina, kde to násilie už bolo,“ vysvetlila Havašová.

Neustála prítomnosť agresora bola prekážkou nielen vo vyhľadávaní pomoci, ale aj v plánovaní bezpečného odchodu od partnera.

Obeť nechce odísť, agresor sa nezmení

Domáce násilie je cyklické a pozostáva z niekoľkých opakujúcich sa období. Po agresívnych útokoch takmer vždy prichádza obdobie ospravedlňovania sa či sľubov. Práve toto obdobie (nazývané napr. obdobie medových týždňov) je častým dôvodom, prečo si obeť rozmyslí odchod od násilného partnera.

Havašová vysvetľuje, že mnohé ženy sa snažia uveriť tomu, že sa ich partner zmení. Nechcú ukončiť vzťah, chcú ukončiť partnerovo agresívne správanie. To však podľa odborníčky nie je možné.

„Jediným riešením, ako sa oslobodiť zo vzťahu s tyranom, je odchod z tejto domácnosti. Vo väčšine prípadov si agresor nikdy neuvedomuje svoju chybu. A v podstate nemá dôvod, aby sa sám od seba menil, lebo bohužiaľ sa mu vo vzťahu ukázalo, že keď bude dostatočne vytrvalý, tak tá partnerka mu opakovane odpustí.

Vo väčšine prípadov agresor, ktorý sa dopúšťa násilia na svojej partnerke, má pocit, že je to v poriadku, pretože on je, povedzme, len nahnevaný, že ona sa nespráva tak, ako by sa správna žena mala správať,“ objasnila psychologička dôvody, prečo sa agresor nemení.

obeť domáceho násilia, agresor, bitka.jpg

Odborníčka preto zdôrazňuje, že násilie môže ukončiť jedine odchod obete. Ten však nebýva jednoduchý.

Nikoho nenútime odísť

Odchod od násilného partnera sprevádza množstvo problémov, obáv a strachu, a preto je dôležité, aby mala obeť podporu z okolia. Podľa odborníčky je však rovnako dôležité nenútiť obeť k odchodu.

Vždy treba pracovať s ohrozenou osobou tým spôsobom, aby sa dokázala vzoprieť násiliu a odísť,“ hovorí Havašová. Dodáva, že odchod je náročný a obdobie, ktoré po ňom nasleduje, je mnohokrát rovnako dramatické ako samotný vzťah.

„Násilník okamžite začne prejavovať záujem o deti, a tie sa nezriedka stávajú vlastne ako keby prostriedkom, ktorým drží v šachu tú partnerku,“ objasňuje a dodáva, že obeť môžu vo vzťahu držať aj obavy z finančných problémov.

„My tú obeť nenútime odísť okamžite. Snažíme sa tou prácou s ňou dopracovať sa k tomu, že ona príde k poznaniu, že jedinou možnosťou je odchod,“ uzavrela Havašová.

Celý rozhovor Nory Gubkovej s odborníčkou na domáce násilie Adrianou Havašovou z centra Nádej si môžete zdarma vypočuť v online archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90
FOTO: Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia