Úvod Novinky Zaujímavosti
Sexuálne obťažovanie zažila väčšina žien. Viete, ako sa brániť?
Sexuálne obťažovanie zažila väčšina žien. Viete, ako sa brániť?

Sexuálne obťažovanie zažila väčšina žien. Viete, ako sa brániť?

Odborníčka na sebaobranu predviedla postup krok za krokom.

O tom, aký je rozdiel medzi galantnosťou a obťažovaním, sme hovorili v Silnej zostave s odborníčkou na rodovú rovnosť, Oľgou Pietruchovou. Tá vysvetlila, že sexuálne obťažovanie je založené na zneužívaní moci, ktorú má v rukách páchateľ.

So sexuálnym obťažovaním sa človek môže stretnúť na pracovisku, v škole, na pohovore či na ulici. Jeho prejavy sú rôzne – patria medzi ne napríklad nevyžiadané pochvaly, narážky, slovné, ale aj fyzické obťažovanie.

Z prieskumov vyplýva, že so sexuálnym obťažovaním sa na Slovensku stretla minimálne polovica žien.

Väčšina ľudí však netuší, ako sa v takej situácii zachovať. Odborníčka na sebaobranu, Bianka Urbanovská, preto vysvetlila, ako si ubrániť vlastné hranice.

Názornú ukážku nájdete vo videu:

  Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je dôležité, aby sme rešpektovali hranice iných ľudí a nevstupovali do ich intímnej zóny. Nevyžiadané dotyky, komentáre ani pochvaly nemajú s galantnosťou nič spoločné.

V prípade, že sa ocitnete v podobnej situácii v pozícii obete, nebojte sa ozvať a dajte najavo, že je vám dané správanie nepríjemné.

Viac o sexuálnom obťažovaní sa dozviete v relácii Silná zostava, ktorú nájdete v našom archíve.

V diskusii prezentovali svoje názory odbornčka na rodovú rovnosť a práva žien Oľga Pietruchová, moderátorka Iveta Malachovská a herec Marián Mitaš. Nechýbala ani Simona Salátová.

FOTO: Pexels

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia