Úvod Novinky Zaujímavosti
Korunovačná ceremónia: 5 zaujímavostí, o ktorých ste netušili
Korunovačná ceremónia: 5 zaujímavostí, o ktorých ste netušili

Korunovačná ceremónia: 5 zaujímavostí, o ktorých ste netušili

Koľko váži kráľovská koruna a prečo bude Karol III. počas pomazania ukrytý za plátnom?

Obrad vo Westminsterskom opátstve bude pozostávať z piatich častí – predstavenia kráľa, zloženia prísahy, pomazania, investitúry a nasadenia koruny, intronizácie a prijímania sľubov vernosti. Následne bude korunovaná kráľovná Camilla.

Slávnostný obrad korunovácie môžete sledovať na obrazovkách RTVS už dnes, v sobotu 6. mája, od 11:00 hod.

1. Prvý a posledný raz

Koruna svätého Eduarda, ktorú si kráľ Karol III. nasadí, bola pôvodne vyrobená pre Karola II. v roku 1661 ako náhrada za stredovekú korunu pochádzajúcu zrejme z 11. storočia. Tá bola zničená v roku 1649 počas anglickej občianskej vojny.

Na vrchu koruny vážiacej asi 2 kilogramy sa nachádza kráľovské jablko a kríž, čo symbolizuje kresťanský svet. Moment nasadenia koruny bude skutočne výnimočný. Karol III. si ju totiž dá na hlavu prvý a posledný raz v živote.

2. Zaseknutý prsteň

Korunovačný prsteň, nazývaný tiež svadobný prsteň Anglicka, sa objavuje pri každej korunovácii od kráľa Viliama IV. v roku 1831, kedy bol vyrobený. Na prsteni symbolizujúcom kráľovskú dôstojnosť sa nachádza zafír s krížom vytvoreným z rubínov, ktorý je osadený do diamantov.

Práve tento prsteň spôsobil značné problémy mladej panovníčke Viktorii korunovanej v roku 1838. Pretože bola príliš drobná a mala tenké prsty, musel jej byť vyrobený iný, menší prsteň. Ten bol však taký malý, že sa jej zasekol na prste. Keď sa ho snažila pomocou ľadovej vody zložiť, trápili ju veľké bolesti.

3. Korunovačný kiš

Hlavným jedlom korunovačných osláv sa na pokyn Kráľa Karola III. a jeho manželky stal korunovačný quiche.

Ak by ste dostali chuť na tento vynikajúci pokrm, môžete sa pridať ku korunovačným oslavám aj vy. Kiš si jednoducho pripravíte podľa receptu Miňa z prvej série šou Pečie celé Slovensko.

4. Recyklová koruna

Kráľovná Camilla sa rozhodla, že v záujme udržateľnosti si nedá vyrobiť novú korunu. Je to prvý raz v modernej histórii, kedy kráľovná nemá vlastnú korunu. Koruna, ktorú si kráľovná Camilla v sobotu nasadí, bola vyrobená v roku 1911 pre kráľovnú Máriu.

5. Skrytý pred zrakmi verejnosti

Najposvätnejšia časť celého obradu je pomazanie, a preto sa uskutoční za plátnom. Kráľ bude mať počas tejto ceremónie oblečenú len jednoduchú bielu košeľu, čím dá najavo, že pred Boha predstupuje ako jeho služobník. 

Korunovačný olej sa počas ceremónie naleje cez otvor v zobáku orla do korunovačnej lyžičky, ktorá je najstarším predmetom, aký použijú pri korunovácii.

Nenechajte si ujsť priamy prenos slávnostnej korunovácie Karola III. už v nedeľu 6. mája o 11:00 hod. na Jednotke a RTVS 24.

25 50 75 90
FOTO: Instagram

Živé vysielanie ??:??

Televízia