Úvod Novinky Zaujímavosti
Prečítajte si 7 praktických rád, ako sa pripraviť na dlhší cyklovýlet
Prečítajte si 7 praktických rád, ako sa pripraviť na dlhší cyklovýlet

Prečítajte si 7 praktických rád, ako sa pripraviť na dlhší cyklovýlet

Dôsledná príprava na cyklotúru dokáže ušetriť množstvo času.

Pomôžeme vám s plánovaním dobrodružnej dovolenky na bicykloch. Máte už aspoň predstavu kam a s kým? To je základ. Myslieť je však potrebné aj na nasledujúce body.

Sadnite si s mapou za stôl

V prvom rade je nevyhnutné trasu a frekvenciu prestávok prispôsobiť svojej fyzickej kondícii. Všeobecným pravidlom pri plánovaní je výber menej frekventovaných ciest – zamerajte sa preto primárne na cyklotrasy, alebo vedľajšie cesty.

Pri voľbe trasy pritom nezabúdajte na to, že prevýšenie dokáže cestu časovo významne predĺžiť. Zároveň sa uistite, že bicykel je pred odchodom v dobrom technickom stave – aj zdanlivo malý problém sa po niekoľkých kilometroch znásobí.

Nepriazeň počasia

Cieľ je vzdialený ešte pol dňa cesty, ale prihrmí sa silná búrka? Silný vietor, búrka, extrémne horúčavy, zima – počasie vie prekvapiť aj tých najlepšie pripravených.

Cyklotúra

Pred cestou je potrebné si naštudovať, ako sa zachovať počas búrky, či ako predísť úpalu a podchladeniu – v niektorých prípadoch môže ísť o záchranu života.

Jedlo a tekutiny

Strava a voda sú položky, na ktorých by ste počas cesty určite nemali šetriť. Dychom a potom sa z tela počas bicyklovania okrem vody vyplavujú aj dôležité minerály – tie viete doplniť napríklad elektrolytickými nápojmi.

Ak radi skúšate nové druhy jedál, väčší energetický výdaj pri športe môžete bez výčitiek spojiť gastro turizmom. Zlatým pravidlom sú však menšie a častejšie porcie jedál – zabezpečia udržanie dostatočného výkonu počas celého trvania výletu.

Čo prihodiť do batožiny?

Samozrejmou výbavou v batožine by mala byť malá lekárnička, opaľovací krém ale aj sada na opravu defektov či menších porúch. Podstatnou položkou by mal byť aj zámok, ktorý zabezpečí bicykel proti krádeži.

Svoje miesto v batožine by malo mať vhodné oblečenie – nepremokavá bunda, ale aj zásoby na výmenu. V neposlednom rade nezabudnite ani na prilbu – hoci vo väčšine európskych krajín už nie je povinná, stále vie významne znížiť riziko poranenia hlavy.

Viete, kde prespíte?

Počas náročného viacdňového výletu je potrebné myslieť aj na potrebný oddych. Pokojný spánok si viete dopriať napríklad v kempoch, bežne zariadených aj sociálnymi zariadeniami.

Ak by ste stan a karimatku radšej vymenili za mäkký matrac, radi uvítate početné hostely, penzióny, ale aj platformu Couchsurfing alebo Warmshowers.

Práve posledná možnosť združuje cyklistov z celého sveta s možnosťou bezplatného ubytovania. Ubytovateľov však určite poteší aspoň malá drobnosť, napríklad suvenír zo Slovenska.

Nadštandardné poistenie

To, že vycestovať do zahraničia s cestovným poistením sa môže oplatiť, je všeobecne známe. Nehodovosť cyklistov však v lete stúpa, pri plánovaní výletu na bicykli preto zvážte aj rozšírenie poistenia o rizikové športy.

Oplatí sa myslieť aj na vaše dvojkolesové vozidlo - obvykle je možné poistiť si bicykel nie starší ako 3 roky, avšak ani túto službu neponúka každá poisťovacia spoločnosť.

Platné cestovné doklady

Vycestovať bez občianskeho preukazu alebo iného dokladu totožnosti sa priveľmi neoplatí. V štátoch Európskej únie sa zaobídete aj bez pasu, ale občiansky preukaz sa zíde mať pri sebe aj z dôvodu náhodnej kontroly dokladov políciou.

Netreba pritom zabúdať na skutočnosť, že vodičský preukaz nie je dostatočným dokladom totožnosti.

Keď už sa na výlet vyberiete, nezabúdajte o vašej polohe pravidelne informovať blízkych. Šťastú cestu k lepšiemu zdraviu a zážitkom!

25 50 75 90
Zdroj: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia