Úvod Novinky Zaujímavosti
Hypersenzitivita sa týka 15 až 20 percent ľudí. Patríte medzi nich aj vy?
Hypersenzitivita sa týka 15 až 20 percent ľudí. Patríte medzi nich aj vy?

Hypersenzitivita sa týka 15 až 20 percent ľudí. Patríte medzi nich aj vy?

Vysoká citlivosť nie je slabosť, ale cennosť. Aké je byť v koži hypersenzitívneho človeka?

Sú citliví na vône, zvuky, obrazy ale aj dotyky a ich zmysly sú v neustálom pozore. Majú výbornú intuíciu aj zmysel pre krásu a detail, takže dokážu žasnúť nad vecami, ktoré iným ľuďom zostávajú skryté.

Vedia vycítiť potreby druhých a majú vyvinutú vysokú mieru empatie, čo im umožňuje nadväzovať hlboké vzťahy. Dianie okolo seba prežívajú naozaj do hĺbky.

Relax

Je to povahový rys, ktorý je daný takou krehkejšou vrodenou nervovou sústavou. Títo ľudia vnímajú veľké množstvo podnetov zároveň, ktoré do hĺbky spracovávajú,“ popísala hypersenzitivitu klinická psychologička Martina Bačová.

Citlivosť je cennosť, ktorá si zaslúži starostlivosť

Vysoká citlivosť je cenná vlastnosť, ktorá však od svojho nositeľa vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Najväčšou výzvou pre hypersenzitívnych ľudí je regulácia podnetov, ktorými sa nechajú zahltiť.

Ten ich mozog ide ako taký super rýchly a super výkonný počítač, ale zároveň potrebuje neustále dobíjať,“ upozornila psychologička, podľa ktorej je veľmi dôležité prispôsobiť svoj životný štýl tejto povahovej črte.

Hypersenzitívni ľudia by sa nemali porovnávať so svojím okolím. Nie je správne snažiť sa o rovnako vysoký výkon.

„Tá citlivosť, tá krehkosť... je vnímaná ako nálepka. Ale skutočne ide o to, uznať si cez seba, že je to niečo, čím sme iní, možno výnimočnejší, je to niečo, čo je zároveň veľkým obohatením aj pre ostatných,“ uviedla Bačová.

Psychologička upozorňuje, že je dôležité s nikým sa neporovnávať a zároveň si nastaviť vlastné hranice. Nielen tie vonkajšie, ale aj svoje vnútorné. Je nevyhnutné dovoliť si oddychovať:

Navnímať, či už mi stačí a viac nemôžem a najprv si potrebujem oddýchnuť. Stiahnuť sa, nech potom môžem opäť plnohodnotne pokračovať,“ uzavrela psychologička, podľa ktorej je nevyhnuté vedome posilňovať zdroje energie a dobíjať baterky.

Vypočujte si celý príspevok o vysoko citlivých ľuďoch na Rádiu_FM.

25 50 75 90
FOTO: Canva

Živé vysielanie ??:??

Televízia