Úvod Novinky Zaujímavosti
Diéty, ktorým naleteli mnohí. Mnohé sú nefunkčné aj nebezpečné
Diéty, ktorým naleteli mnohí. Mnohé sú nefunkčné aj nebezpečné

Diéty, ktorým naleteli mnohí. Mnohé sú nefunkčné aj nebezpečné

Ak chcete zhodiť zopár kilogramov, športujte a o akejkoľvek diéte sa poraďte s odborníkom.

Schudnúť rýchlo a bez námahy? Akokoľvek lákavo to znie, v chudnutí neexistujú žiadne skratky. Zabudnite na drastické diéty aj čarovné tabletky, ktoré sľubujú rýchly viditeľný účinok.

Sú to, dá sa povedať, liekové formy. Sú určité lieky, ktoré podporujú vstrebávanie tukov, zvyšujú mierne termogenézu.

Samozrejme, má to svoje vedľajšie účinky, a preto patria do rúk špecialistu, ktorý ich predpisuje. A to vo veľmi vážnych stavoch obezity,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko expert na zdravý životný štýl Michal Páleník.

výživová poradkyňa

Breathariánska či vatová diéta

Diéty sú staré takmer ako ľudstvo samo. Ľudia od nepamäti skúšali rôzne spôsoby, ako sa zbaviť nadbytočných kíl.

A mnohí ľudia urobia čokoľvek, aby schudli. Aj preto si množstvo bizarných, ba až nebezpečných diét, našlo svojich fanúšikov.

Medzi ne patrí napríklad vatová diéta. Počas nej je dovolené konzumovať iba vatu či vatové tampóny. Namáčať ich v džúse je dovolené.

Diéta s názvom Free sugar zase prikazuje vylúčiť z jedálnička akékoľvek cukry. A to aj tie, ktoré sa nachádzajú v ovocí či v zelenine.

Ak predpokladáte katastrofálne výsledky, nemýlite sa. Následkom takejto diéty je oslabená imunita, zažívacie problémy či únava.

Nepodceňujte únavu

Podobne drastická a nebezpečná je diéta piatich súst. Jej autor odporúča vynechať raňajky, na obed si dopriať len 5 súst, na večeru taktiež.

Ak by ste denne skonzumovali len 10 súst jedla, váš energetický príjem by bol hlboko pod odporúčaným minimom. Výsledkom by bola únava, hlad a samozrejme jojo efekt.

Medzi najznámejšie diéty patrí aj Atkinsonova diéta, ktorej prepadla nejedna celebrita. Podstata tejto diéty je ukrytá v minimálnom príjme sacharidov. Počas tejto diéty je dovolený neobmedzený príjem tukov. Nízkosacharidová diéta môže viesť k nutričnému aj energetickému deficitu.

Ešte ďalej zašli tzv. brethariáni, ktorí nekonzumujú absolútne žiadne jedlo. Zástancovia brethariánstva sú presvedčení, že k životu im stačí len kyslík a energia z prírody.

25 50 75 90
Zdroj foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia