Úvod Novinky Zaujímavosti
Otázka na telo: Používate ochranu?
Otázka na telo: Používate ochranu?

Otázka na telo: Používate ochranu?

Mali by ste, môže vám zachrániť život.

Používanie slnečnej ochrany je nevyhnutné, a to nie len v letných mesiacoch. Na škodlivosť UV žiarenia, ktoré môže spôsobovať rakovinu kože, odborníci upozorňujú dlhé roky.

Napriek tomu sa aj dnes nájdu ľudia, ktorí ochranu podceňujú. Výsledkom je rýchlejšie starnutie pleti, v tých horších prípadoch zhubný nádor.

Výskyt nových kožných nádorov stále rastie. To znamená, že niekde je problém, a ten problém je veľký.

Melanóm ako jeden z kožných nádorov je mimoriadne zhubný, je to jeden z najzhubnejších nádorov,“ varuje Doc. Dušan Buchvald, prezident Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti.

Kontrola znamienok

Onkodermatologička MUDr. Zuzana Murárová dodáva, že mnoho ľudí varovania odborníkov podceňuje. V snahe získať bronzové opálenie tak títo ľudia riskujú vlastný život. Riziko vzniku rakoviny kože je totiž naozaj vysoké.

Ak chcete získať potrebnú dávku vitamínu D, nemusíte sa hodiny opaľovať. Celkom vám postačí zopár minút na slnku – v klobúku a v tričku s krátkym rukávom.

Koža si pamätá

Prevencia je veľmi jednoduchá. Správna ochrana pred slnečnými lúčmi. V prípade, že už na koži spozorujete nejaké zmeny, čo najskôr navštívte lekára. Čím skôr je nádor rozpoznaný, tým vyššia je pravdepodobnosť úspešnej liečby.

Niečo, čo je na koži nové. Čo zmenilo tvar, farbu alebo okraje. Nebodaj niečo, čo krváca a mokvá, tak tam určite kontrolu neodkladajte,“ prízvukuje Murárová.

Hoci sa rakovina kože vyskytuje častejšie u ľudí vo veku nad rokov, neobchádza ani mladších ľudí či dokonca deti.

U detí ochrana pokožky mimoriadne dôležitá, pretože ako zdôrazňuje Buchvald, koža si pamätá. Spálenie pokožky v detskom veku výrazne zvyšuje riziko vzniku melanómu vo vyššom veku.

Prieskumy ukazujú, že spálenie pokožky od slnka v detskom veku zvyšuje riziko rakoviny kože až o 18 %.

V rámci prevencie je dôležité aj pravidelné samovyšetrenie kože s dôrazom na znamienka. V prípade, že nepatríte do rizikovej skupiny, preventívna prehliadka u kožného lekára vám postačí raz za dva roky.

Celý príspevok o škodlivom opaľovaní nájdete v archíve Rádia Regina Západ.

25 50 75 90
FOTO: Canva

Živé vysielanie ??:??

Televízia