Úvod Novinky Zaujímavosti
Výhodná last minute dovolenka má aj riziká. Na čo si dať pozor?
Výhodná last minute dovolenka má aj riziká. Na čo si dať pozor?

Výhodná last minute dovolenka má aj riziká. Na čo si dať pozor?

Už zajtra môžete ležať na pieskovej pláži, sľubujú last minute ponuky.

Last minute či dokonca ultra last minute. Cestovné kancelárie lákajú na zvýhodnené ceny dovoleniek, na ktoré môžete vyraziť aj zajtra.

Ich najväčšou výhodou je jednoznačne cena, ktorá je v porovnaní s inými ponukami výrazne nižšia.

Takéto ponuky sú však vhodné najmä pre ľudí, ktorí sú flexibilní a dokážu na dovolenku vyraziť v priebehu niekoľkých dní.

V prípade ultra last minute ide zväčša o dva, maximálne štyri dni od kúpy pobytu.

Rodina v posteli

Nízka cena prináša obmedzenia

Vo všeobecnosti ide o ponuky, ktoré sa cestovným kanceláriám nepodarilo predať. Čím bližší je termín odletu, tým vyššia je zľava.

Vzhľadom na to, že ide o nevypredané pobyty, ponuka nebýva taká pestrá ako pred sezónou.

Laura Staroňová z Kliniky právneho poradenstva Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici upozorňuje, že ak si necháte výber na poslednú chvíľu, nemusíte sa dostať do vysnívanej destinácie.

„Musíte byť aj pripravení na to, že budete odchádzať na zájazd veľmi skoro, budete sa musieť veľmi rýchlo pobaliť,“ uvádza Staroňová.

Dodáva, že takéto ponuky sú vhodné najmä pre ľudí, ktorým nezáleží na lokalite a druhoradý je pre nich aj hotel.

Pred kúpou zájazdu si vždy zistite viac informácií o cestovnej kancelárii. Zistite si, ako dlho je spoločnosť na trhu a aké sú recenzie ostatných klientov.

Staroňová odporúča zamerať sa aj na získané ocenenia, certifikáty a poistenie proti insolventnosti. Iba tak si môžete byť istí, že dovolenka sa nezmení na zlý sen.

Pozor na skryté poplatky

Farebne zvýraznená lákavá cena ešte nemusí byť konečná. Dajte si preto pozor na rôzne skryté poplatky, ktoré vašu dovolenku môžu predražiť o desiatky eur.

Informácia o cene zájazdu musí byť cestujúcemu poskytnutá ešte pred tým, ako uzatvorí zmluvu o zájazde. V prípade, ak predávajúci túto informáciu neposkytne pred uzatvorením zmluvy, cestujúci nemá povinnosť to uhradiť,“ vysvetľuje Staroňová.

Home office

Existuje však niekoľko výnimiek. Ak by došlo k zmene výšky daní, pohonných hmôt, letiskových či turistických poplatkov, ktoré cestovná kancelária nemôže ovplyvniť, môže sa cena zájazdu zmeniť aj po uzatvorení sumy.

Celý príspevok o last minute dovolenkách si môžete vypočuť na tejto stránke. Dozviete sa, čo nesmie chýbať v zmluve a na čo si dať pred podpisom pozor.

Staroňová tiež vysvetlí, aké sú výhody cestovania na vlastnú päsť, komu a kedy sa takýto typ dovolenky oplatí.

25 50 75 90
Foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia