Úvod Novinky Zaujímavosti
Na Bienále ilustrácií Bratislava uvidíte najlepšie ilustrácie z celého sveta
Na Bienále ilustrácií Bratislava uvidíte najlepšie ilustrácie z celého sveta

Na Bienále ilustrácií Bratislava uvidíte najlepšie ilustrácie z celého sveta

Otvorenie venovali Miroslavovi Cipárovi.

Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) otvára 4. októbra svoj 29. ročník.

Až 275 ilustrátorov z 36 krajín

Bienále ilustrácií Bratislava 2019_TASR.jpg

Zuzana Liptáková, riaditeľka medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana uviedla:

„Momentálne sa v Bratislave nachádza to najlepšie, čo vyprodukovala ilustrátorská spoločnosť za posledné dva roky v oblasti detskej knihy. Sú tu ľudia z celého sveta, ktorí milujú ilustrácie, či už aktívne alebo pasívne sa do nich zapájajú.“

Tohtoročný BIB prináša podľa organizátorov viacero noviniek, aj návrat ilustrácií do centra mesta, priamo k ľuďom. Všetky výstavy a sprievodné programy sú v pešej dostupnosti historického jadra Bratislavy.

Súťažná časť prehliadky je v Bibiane, kde je vystavených 275 ilustrátorov z 36 krajín sveta s vyše 2000 ilustráciami.

Zuzana Liptáková dodala:

„Novinkou je aj to, že ku každému menu umelca je možné prezrieť si knihu, z ktorej ilustrácie pochádzajú. Priamo v expozícií je 355 kníh.“

V Bibiane podľa jej slov sprístupnili archív BIB, k dispozícii sú knihy, plagáty a iné artefakty pozbierané za celú históriu medzinárodnej súťažnej prehliadky.

Sprievodné aktivity a ďalšie výstavy sa konajú napríklad v Dvorane a výstavnej sále Ministerstva kultúry SR, kde predstavujú držiteľku Grand Prix Bib 2021 Elenu Odriozolu a víťazky cien H. CH. Andersena za rok 2022 - Suzy Lee za ilustrácie a Marie-Aude Murail za literatúru.

V Galérii mesta Bratislavy (GMB) budú vystavení držitelia Ceny detskej poroty.

Na Západnej terase Bratislavského hradu je nainštalovaná výstava prác držiteliek troch neštatutárnych cien BIB 2021 s názvom TRI, kde si môžu návštevníci pozrieť práce Jany Kiselovej-Sitekovej, Zuzany Bočkayovej Brunckovej a francúzskej autorky Fabienne Delacroix.

Otvorenie venovali Miroslavovi Cipárovi

Miroslav Cipár.jpg

Slávnostné otvorenie BIB 2023, ktorý organizátori venovali slovenskému ilustrátorovi, maliarovi, grafikovi a sochárovi Miroslavovi Cipárovi, sa uskutoční 4. októbra večer v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava

Počas galavečera zverejnia mená nových laureátov prestížnych cien, ktoré udelí medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti knižnej kultúry, vrátane ocenenia za celoživotné dielo.

Súčasťou festivalu ilustrácie bude medzinárodný Workshop Albína Brunovského pre mladých ilustrátorov, ktorý organizátori pripravili v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení (VŠVU).

Hlavným organizátorom BIB je Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti.

Spoluorganizátormi sú UNESCO a Medzinárodná únia pre detskú knihu (IBBY). Podujatie sa koná pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ministerky kultúry Silvie Hroncovej a primátora hlavného mesta Bratislavy Matúša Valla.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia