Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
Európának már a hetvenes évek olajválsága, jelesül a Bécsben történt túszdráma, vagy a müncheni olimpia alatt lejátszódott terrorista kommandóakció óta megvannak a tapasztalatai a terrorizmussal. Majd jött 2001 és a New York-i dermesztő merénylet, később a madridi és londoni esetek, majd pár napja a Párizsban történtek. Adódik hát a kérdés: vajon a nemzeti kormányok saját hatáskörein túllépve, mit tud tenni – egyáltalában képes-e tenni – kontinensünk terror ellenes biztonságpolitikai kérdéseinek kezelésében az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament? Ahogy az is fontos, hogy az Unió legfelsőbb szerveiben napirenden van-e a migrációs politika hatékonyságának újragondolása, mert az Európába bevándorlók zöme békés szándékkal érkezik, ezért velük szemben nem bezárkózásra, hanem több nyitottságra és párbeszédre van szükség. Fontos kérdések ezek, hiszen világszerte 50 millió a menekültek száma és 36 millió ember él modern rabszolgasorban. Bauer Edittel, az Európai Parlament korábbi sokéves képviselőjével ezekről a dilemmákról Miklósi Péter beszélget.