Parlamentné voľby 2023
Parlamentné voľby 2023

Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
A minap egy, a hazai magyar középiskolákról szóló mellékletben illusztrációs fotó érzékelteti a tizenévesek általános lelkivilágát: tankönyv és füzethalom fölé görnyedve, asztalra kókadt fejjel, ül egy gimista, a kezében segítséget kérő táblácskával. Noha a helyzet aligha ennyire kilátástalan, mégis felvethető: milyen is ma Szlovákiában a középiskolai oktatás? Ennek a korosztálynak esélye van-e színvonalasabb oktatást kapni, mint 20–25 éve? Miben haladtunk jobban: az oktatás nívójában, a művelődés minőségében vagy csak a szabadabb légkörben? Rávezeti-e a mai iskola a diákjait a kritikai gondolkodásra, és arra, hogy a demokrácia mindennapi küzdelem?! A lexikális tudás mellett szárnyakat kap-e a diák? És hát kívülállóként eretnekség-e egy pedagógusnak azzal szembesíteni, hogy a középiskolai oktatás sikerességében nem minden a pénz függvénye. Andruskó Imre gimnáziumigazgatóval Miklósi Péter beszélget.