Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
A tavalyi népszámlálás hivatalos számai szerint Szlovákiában 156 ezer roma nemzetiségű polgár él; ebből 67 ezren jelölték be a romát első és 89 ezren második nemzetiségként. De az állam vajon miként áll hozzá ehhez a tényhez? Tárcaközi szinten, és a velük együttműködő szakmai és civil szervezetek bevonásával, folyik-e szakszerű vita arról: hogyan hasznosítható majd ez az adat belőle levezethető gyakorlati teendők viszonylataiban? Például azzal a természetes céllal, hogy csökkenjen a szegregáció, vagy hogy kiderüljön: napjaink cigánysága milyen jelentősséggel bír a társadalmi szocializáció folyamatában és rangsorában. Az elmúlt évtizedek sokrétű tapasztalataiból ugyanis tudjuk, hogy sem a társadalom, sem a roma közösség szempontjából nem az elkülönítés, nem az asszimiláció, hanem a beilleszkedés – lenne – a létfontosságú cél. Ravasz Ábel korábbi kormánybiztossal, Miklósi Péter beszélget.