Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
A tényeket kertelés nélkül szóba hozva: a kormány az úgynevezett családsegítő és az infláció mértékét csökkentő intézkedéscsomagjával egyszerűen ráhúzta a vizes lepedőt az önkormányzatokra. Ugyanis olyan jogköröket és többletkötelezettségeket kellene lényegében máról holnapra magukra vállalniuk, illetve pénzügyileg is állniuk, amire az államtól nem kapnak kellő anyagi fedezetet. Az önkormányzatok válasza erre a fölháborodás, a sztrájkkészültség, sok helyütt a félárbócra engedett faluzászló, de leginkább az érthető aggodalom. No meg egy figyelmeztetés, hogy csak a kulcsfontosságú feladatokat fogják ellátni; és amire nem marad – mert nem is maradhat – pénzük, azt a szükség törvényt bont alapon korlátozni fogják. Hogy csak feszül-e a húr a kormány és az önkormányzatok között, vagy egykettőre el is pattan, arról Agócs Attilával, a Falvak és Városok Társulása Országos Tanácsának tagjával, Fülek polgármesterével Miklósi Péter beszélget.