Slovensko chutí

Vhodné pre všetkých HD Európska tvorba
V tretej sérii cyklickej relácie „SLOVENSKO CHUTÍ“ budú divákov pri objavovaní tradičných jedál, z rôznych regiónov Slovenska, sprevádzať dvaja sympatickí naslovovzatí odborníci Lucia a Tomáš, ktorí nám zároveň ponúknu zaujímavé možnosti úpravy tradičného receptu do modernej a častokrát zdravšej podoby.
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

Slovensko chutí je relácia, v ktorej sa tradičné recepty rôznych regiónov Slovenska premieňajú do ľahšej, modernejšej podoby, aby sa tak dostali aj na stoly našich divákov a reštaurácií. Tradičný recept starých mám, strapačky s kyslou kapustou. Keďže babky, by nám určite nič zlé nenavarili, tak sme sa dnes rozhodli vyskúšať tento recept. V dnešnej epizóde to bude o to zaujímavejšie, že nám ich pripraví gazda, ktorý sa tento recept naučil od svojej babky. Strapačky s kyslou kapustou alebo ako to na Zemplíne volajú, kvašné hičkoše, nám navarí aj náš Michal. Necháme sa prekvapiť, či aj tento tradičný recept dokáže „zdokonaliť“. Účinkujúci: Silvia Pilková - autorka siedmich kníh tradičných receptov Poklady slovenskej kuchyne, milovníčka dobrého jedla a skvelá domáca kuchárka. Michal Šiška - je mladý šéfkuchár, ktorý okrem iného varil aj u Jamieho Olivera. Po celom svete otvoril štrnásť pobočiek jeho slávnej reštaurácie a napokon zatúžil po rodine, domove a v Pezinku otvoril svoju vlastnú reštauráciu Ebrietas. Vincent Hankóci – gazda, ktorý je v našej relácií vzácnosťou a preto sa tešíme, čo dobrého, nám dnes navarí. Eva Kohútová – manažérka „Hotela Hlamour“, ktorá nášmu šéfkuchárovi Michalovi Šiškovi, prepožičala kuchyňu reštaurácie a nie len to, k dispozícií mal profesionálneho šéfkuchára a jeho pomocníka. Marián Pšak – šéfkuchár reštaurácie Glamour, ktorý nebude Michalovi len pomáhať, ale ho aj niečo nové naučí. Martin Goš – pomocný kuchár, ktorý pozorne sledoval dvoch profesionálov v kuchyni a čo to sa aj priučil. RECEPTY: Silvia Pilková Kvašné hičkoše Zemiaky Vajce Soľ Polohrubá múka Kyslá kapusta Bravčová masť Slanina Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ a toľko múky, kým sa zmes pri dôkladnom premiešaní nezačne trocha odlepovať od stien misky. Do vriacej osolenej vody z cesta nahádžeme menšie halušky. Necháme ich zovrieť, zlejeme, v miske premiešame s podusenou kyslou kapustou na masti. Jedlo ochutíme oškvarenou slaninkou pokrájanou na malé kocky. Michal Šiška Kvašné hičkoše Zemiaky Vajce Soľ Polohrubá múka Kyslá kapusta Bravčová masť Bravčové karé Slanina Slanina z mangalice Miešane korenie Pór Šampióny Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme nasekanú kyslú kapustu, vajce, soľ a toľko múky, kým sa zmes pri dôkladnom premiešaní nezačne trocha odlepovať od stien misky. Cesto necháme odležať a zatiaľ si začneme pripravovať mäso, ktoré si nakrájame na tenké plátky a slaninu na malé kúsky. Mäso pripravíme na bravčovej masti na panvici, kde si pridáme zopár očistených hláv šampiónov. Na druhej panvici si urobíme slaninku, ktorú si jemne zapečieme. Do vriacej osolenej vody z cesta nahádžeme halušky a čakáme pokiaľ nám vyplávajú na povrch. Počas vychladenie halušiek si nakrájame pór na tenké pásiky, ktoré dáme na pár minút do fritézy, pórik fritujeme pokiaľ nechytí zlatistú farbu. Halušky si nachystáme na tanier, pridáme kyslú kapustu, bravčové karé, slaninku a ako dekoráciu pridáme fritovaný pór a jemne osmažené šampióny.

Archív - zvoľte dátum