Úvod Novinky Filmy a seriály
Útok na Dvojičky. Film Let č. 93 rozpráva príbeh o hrdinstve
Útok na Dvojičky. Film Let č. 93 rozpráva príbeh o hrdinstve

Útok na Dvojičky. Film Let č. 93 rozpráva príbeh o hrdinstve

Jednotka uvedie k 20. výročiu udalostí z 11. septembra film o statočnej posádke letu 93.

Dátum 11. september bude už navždy spojený s jednou z najväčších katastrof 21. storočia, ktorá sa krvavými písmenami zapísala nie len do dejín USA, ale celého sveta. Aj práve preto si RTVS prichystala k dvadsiatemu výročiu od tejto tragédie celovečerný film, ktorý zaznamenáva pravdivé udalosti z tohto nešťastného dňa, Let číslo 93.

Film bol nakrútený v roku 2006 režisérom Paulom Greengrassom, ktorého bohatá filmografia obsahuje diela ako Krvavá nedeľa, Kapitán Phillips alebo sériu Jasona Bourna. V hlavných úlohách sa predstavili Cheyenne Jackson, Khalid Abdalla, Lewis Alsamari alebo Trish Gates.

WTC.png

11.09.2001

Počas tichého utorkového rána boli unesené štyri americké lietadla, na ktorých sa podieľalo 19 členov teroristickej skupiny nazývanej Al-Káida a to s jediným cieľom. Zaútočiť na Spojené štáty. Dve lietadlá zasiahli Svetové obchodné centrum (Dvojičky), čo viedlo k ich zrúteniu. Ďalšie útoky boli namierené na pentagon vo Washingtone D.C. a posledné lietadlo vďaka hrdinskej posádke nikdy nenašlo svoj plánovaný cieľ.

Let číslo 93

Let 93 bol štvrtým uneseným lietadlom tohto dňa, ktoré malo letieť z New Jersey do San Francisca. Bohužiaľ, únoscom sa podarilo vtrhnúť do pilotnej kabíny a zmocniť sa kontroly lietadla, ktoré naviedli na Washington D.C.. Niekoľkým pasažierom sa podarilo počas letu telefonicky spojiť s ľuďmi, ktorí ich informovali o prebiehajúcich útokoch v New Yorku a vo Washingtone.

Pasažieri sa preto rozhodli premôcť teroristov, namieriť lietadlo k zemi a zároveň tak zabrániť ďalšiemu útoku. Heroický čin pasažierov letu 93 pomohol zabrániť stovkám ďalších obetí.

Film zaznamenávajúci túto katastrofickú udalosť z 11. septembra si môžete pozrieť v piatok, v predvečer 20. výročia tragédie o 22:10 hod na Jednotke.

Foto: Universal Pictures, Archív TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia