Úvod Novinky Filmy a seriály
Legendárny Krstný otec oslavuje 51 rokov. Týchto 5 faktov vás prekvapí
Legendárny Krstný otec oslavuje 51 rokov. Týchto 5 faktov vás prekvapí

Legendárny Krstný otec oslavuje 51 rokov. Týchto 5 faktov vás prekvapí

Dnes už kultový film o mafiánskej rodine si získal obdiv kritikov aj mafiánskych gangstrov.

Trilógia Krstný otec je aj 51 rokov po svojom uvedení najslávnejším filmovým dielom o mafii.

Film, ktorý režíroval Francis Ford Coppola, vznikol na základe rovnomennej románovej predlohy Maria Puza. Hoci je Krstný otec skutočným majstrovským dielom, jeho tvorba nebola jednoduchá a sprevádzalo ju množstvo problémov.

1. Lacný veľkofilm

Filmová spoločnosť Paramount Pictures sa spočiatku zdráhala natočiť ďalším mafiánsky film. Presvedčili ju však nízke náklady na kúpu práv – Mario Puzo sa v tom čase topil v dlhoch, a tak práva na sfilmovanie svojej knihy predal len za 80-tisíc dolárov.

2. Hon na režiséra

Prvý problém sa objavil ešte pred tým, ako padla prvá klapka. Film totiž nechcel natočiť žiaden z oslovených režisérov. Keďže producenti z Paramountu trvali na tom, že film musí režírovať taliansky režisér, prvým osloveným bol Sergio Leone. Ten však film s mafiánskou tematikou odmietol.

Odmietanie pokračovalo až do chvíle, keď s ponukou oslovili Francisa Forda Coppolu. Keďže aj on mal veľké finančné problémy, ponuku nakoniec prijal.

3. Al Pacino aj Marlon Brando ako druhá voľba

Hoci si film bez hereckých ikon vie dnes predstaviť len málokto, štúdio rolu krstného otca ponúklo Laurenceovi Olivierovi.

Ten ju odmietol, a tak Mario Puzo navrhol osloviť Marlona Branda, ktorý na konkurz prišiel s vatou v ústach, aby získal drsný výraz buldoga.

Al Pacino, Marlon Brando - Krstný otec.jpg

Ani nezameniteľný Al Pacino nebol prvou voľbou. Vtedy celkom neznámeho herca navrhol po viacerých odmietnutiach obsadiť samotný režisér Coppola.

4. Vyhrážky od mafiánov

Keď sa skutoční mafiáni dozvedeli o nakrúcaní Krstného otca, nahlas prejavili svoju nespokojnosť. Nepáčil sa im spôsob, akým boli v knihe a vo filme vykresľované vzťahy a samotné postavy. Nezdráhali sa posielať tvorcom výhražné listy či rozbíjať autá.

Producenti im nakoniec navrhli, aby sa stali súčasťou komparzu – táto ponuka zabrala a natáčanie mohlo pokračovať.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


5. Nečakaný úspech

Po poslednej klapke nasledovala predpremiéra, ktorá dopadla katastrofálne. Producenti s filmom neboli spokojní a obávali sa absolútneho prepadáku. Akonáhle však film vstúpil do kín, konalo sa obrovské prekvapenie.

počas prvých mesiacov si film získal milióny fanúšikov, ohúril mafiánov aj filmových kritikov a v roku 1972 sa stal najlepšie zarábajúcim filmom.

Krstného otca si môžete pozrieť v piatok, 10. marca o 22:20 hod na Jednotke.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, foto: Facebook / The Godfather

Živé vysielanie ??:??

Televízia