Úvod Novinky Filmy a seriály
7 najlepších filmov natočených podľa knižnej predlohy
7 najlepších filmov natočených podľa knižnej predlohy

7 najlepších filmov natočených podľa knižnej predlohy

Jozef Mak, Vykúpenie z väznice Shawshank, Správa aj Anna zo Zeleného domu vznikli na základe knihy.

Hoci sa vraví, že film nikdy neprekoná knižnú predlohu, existuje viacero mimoriadne kvalitných filmových adaptácií.

Filmy ako Správa, Pianista či Prelet nad kukučím hniezdom si získali nielen milióny fanúšikov, ale aj prestížnych filmových ocenení.

1. Jozef Mak

Aj Jozef Mak, človek milión, sa dočkal viacerých filmových adaptácií. Tá najnovšia prišla na televízne obrazovky len tento rok.

Jozef Mak, film

Najnovšie filmové spracovanie Jozefa Maka režíroval úspešný slovenský režisér Peter Bebjak, ktorý má na konte aj film Správa či Trhlina.

2. Prelet nad kukučím hniezdom

Úspešný román Kena Keseyho Bol som dlho preč vyšiel v roku 1962 a ihneď po vydaní sa stal bestsellerom. Dielo zaujalo aj režiséra Miloša Formana, ktorý ho v roku 1975 sfilmoval.

Film Prelet nad kukučím hniezdom s Jackom Nicholsom v hlavnej úlohe sa zapísal do dejín kinematografie ako jedno z najlepších diel. O jeho kvalite svedčia aj desiatky ocenení a fakt, že film získal Oscarov vo všetkých hlavných kategóriách.

3. Vykúpenie z väznice Shawshank

Film Vykúpenie z väznice Shawshank vznikol na námet novely Stephena Kinga s názvom Rita Hayworthová a vykúpenie z väznice Shawshank.

Hoci film režiséra Franka Darabonta zožal medzi divákmi veľký úspech, zo siedmych nominácií na Oscara nepremenil na cenu ani jednu. Napriek tomu je považovaný za kultovú súčasť kinematografie a aj dnes sa teší obrovskej obľube.

4. Krstný otec

Keď v roku 1972 sfilmoval režisér Francis Ford Copolla rovnomenný román Maria Puza, zrejme nikto nečakal, že Krstný otec bude neskôr označovaný za jeden z najlepších filmov všetkých čias. Film, ktorého príprava bola náročná a sprevádzaná mnohými peripetiami, si získal obdiv divákov, kritikov aj mafiánskych gangstrov.

Filmové štúdio nemalo s mafiánskymi filmami dobré skúsenosti, a preto panovali z natáčania veľké obavy. Americký režisér s talianskou krvou však odviedol brilantnú prácu, za ktorú získal mnoho ocenení.

5. Správa

Autobiografický román Alfreda Wetzlera s názvom Čo Dante nevidel je o odvahe postaviť sa zlu v tých najťažších chvíľach. Vďaka podrobnej správe, ktorú priniesli dvaja odvážni muži, sa podarilo zabrániť deportácii tisícov maďarských Židov do Osvienčimu.

správa

Film Správa, ktorý režíroval Peter Bebjak, vznikol v koprodukcii s RTVS a premiéru mal v januári 2022. Strhujúci film sa dočkal mnohých ocenení od divákov aj kritikov.

6. Anna zo Zeleného domu

Autorkou jedného z najpopulárnejších dievčených románov je kanadská spisovateľka Lucy Maud Montgomeryová. Príbeh Anny Shirleyovej, odvážnej a tvrdohlavej siroty s ryšavými vlasmi, si získal fanúšikov po celom svete.

Anna zo Zeleného domu bola sfilmovaná mnohokrát, medzi najznámejšie filmové adaptácie patrí film z roku 1985 s Megan Follows v hlavnej úlohe. V roku 2017 si diváci mohli pozrieť najnovšie spracovanie – tentoraz v podobe amerického seriálu.

7. Pianista

Hudobník Władysław Szpilman vydal v roku 1946 autobiografický román Pianista, v ktorom popísal svoj život v okupovanej Varšave. Kniha talentovaného hudobníka vyšla pôvodne pod názvom Smrť mesta a podliehala prísnej cenzúre, pretože v tom čase nezapadla do oficiálnej verzie dejín.

Dielo neskôr sfilmoval Roman Polanski, ktorý do hlavnej úlohy obsadil Adriana Brodyho. Herec za svoj neuveriteľne kvalitný výkon získal Oscara. Okrem toho si film odniesol ďalších Oscarov a množstvo iných ocenení.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia