Úvod Novinky Osobnosti
Hrdinovia SNP: Začnite s vysťahovaním, rozkázal
Hrdinovia SNP: Začnite s vysťahovaním, rozkázal

Hrdinovia SNP: Začnite s vysťahovaním, rozkázal

Ján Golian vydal rozkaz na bojovú pohotovosť a postavil sa na čelo povstaleckej armády.

Ján Golian sa narodil 26. januára 1906 v maďarskom mestečku Dombovár. Absolvoval Vojenskú akadémiu v Hraniciach na Morave a bol poslucháčom Vysokej školy vojenskej v Prahe.

V máji 1938 kapitána Jána Goliana pridelili k 10. divízii v Banskej Bystrici. Zastával rôzne štábne funkcie a napokon bol prednostom materiálneho oddelenia Rýchlej divízie. Bojoval na sovietsko-nemeckom fronte, kde nadviazal kontakty so sovietskymi partizánmi. Z východného frontu sa vrátil v polovici roku 1943, v Banskej Bystrici ho ustanovili za náčelníka štábu Veliteľstva pozemného vojska. S pomocou antifašisticky zmýšľajúcich slovenských dôstojníkov zakladal konšpiratívnu sieť vo vojenských posádkach.

Ján golian a SNP

V apríli 1944 sa pplk. Ján Golian na tajnej porade v Bratislave oboznámil s programom a zložením ilegálnej Slovenskej národnej rady a prevzal funkciu vojenského veliteľa ozbrojeného povstania. Keď koncom augusta 1944 partizáni obsadili viaceré slovenské mestá a dediny, odboj vyústil do celonárodného povstania. Ján Golian vydal rozkaz na bojovú pohotovosť a postavil sa na čelo povstaleckej armády. Heslo znelo: „Začnite s vysťahovaním!"

Počas povstania Golian preukázal svoje schopnosti pri obrane slobodného územia. Na čele armády stál až do októbra 1944, kedy prišiel generál Rudolf Viest a posledné tri týždne bol on veliteľom povstaleckej armády a Golian jeho zástupcom.


Partizánske boje a poprava

Proti presile nemeckej armády sa však nebolo možné ubrániť a tak v noci z 27. na 28. októbra 1944 vydal generál Viest na Donovaloch posledný rozkaz 1. československej armáde na Slovensku: "Boj za slobodu sa nekončí, bude pokračovať v horách."

Posledné dni Golianovej a Viestovej činnosti na povstaleckom území boli spojené s účasťou na partizánskej vojne v slovenských horách. Dňa 3. septembra 1944 počas teroristického záťahu Einsatzkommanda 14 proti povstalcom oboch generálov Jána Goliana aj Rudolfa Viesta v Pohronskom Bukovci v Nízkych Tatrách v okrese Banská Bystrica zajali. Nasledovali výsluchy v Bratislave a v Berlíne.

Napriek platným medzinárodným dohodám o ochrane vojnových zajatcov oboch generálov v Nemecku odsúdili na trest smrti. Popravu vykonali pravdepodobne v koncentračnom tábore vo Flossenburgu v neznámy deň v roku 1945.


Na výročie SNP si budete môcť pozrieť priamy prenos z osláv 76. výročia SNP v Banskej Bystrici či vojnové filmy.

Informácie v článku pochádzajú z autorského seriálu Richarda Duchaja a Sone Martinkovej.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia