Úvod Novinky Osobnosti
Ako sa z maliara stal moderátor RTVS? Miro Frindt aj o Haninej hviezde
Ako sa z maliara stal moderátor RTVS? Miro Frindt aj o Haninej hviezde

Ako sa z maliara stal moderátor RTVS? Miro Frindt aj o Haninej hviezde

Moderátor RTVS má už v hlave nápad na ďalšiu knihu.

Hosťom Andrey Poláčkovej bol v uplynulých dňoch aj moderátor a jedna z tvári RTVS, ktorú vídate v Správach a komentároch, rannom vysielaní či vás sprevádza viacerými volebnými štúdiami, Miro Frindt.

Miro sa k práci v médiách dostal mimoriadne netradične - od povolania maliara/natierača. Čo bolo za týmto kariérnym prerodom? „Je to zvláštne. Prerod bol pomerne komplikovaný. Na základnej škole som bol dosť zlý, zašil som sa všade, kde sa dalo. A keďže nebola iná možnosť, šiel som študovať za maliara. Na škole boli, chvalabohu, dve profesorky, ktoré vo mne objavili talent na písanie slohových prác. Nič to na tom, že som v nich mal 45 chýb," prezradil o sebe Miro. „Dodnes im ďakujem, nevedno, kde by som bol bez nich," dodal bývalý redaktor tlačovej agentúry TASR a už neexistujúcej televízie VTV.„Ani vo sne mi nenapadlo, že budem moderátorom v televízii. Pôvodne som chcel písať v novinách a úplnou náhodou som skončil v Slovenskej televízii. Šancu mi dal Tibor Búza. Všetci noví redaktori chceli robiť politiku. Tá ma ale absolútne nezaujímala a chcel som robiť občianske témy a tie nikto vtedy nerobil. Do vysielania som sa tak dostával pravidelne," doplnil.

Okrem novinárčiny sa Miro venuje aj písaniu kníh. Po Prípade Najdúch z roku 2017 je Hanina hviezda jeho druhou publikáciou. Príbeh je fikciou, hoci Miro inšpiráciu našiel v historických reáliách. Hana ako mladé židovské dievča prichádza po vojne do Dolného Kubína a časom pre averziu obyvateľov voči Židom, tak ako mnohí iní, konvertuje na kresťanskú vieru. „Nenávisť voči Židom sa neskončila posledným výstrelom v druhej svetovej vojne. Tá nenávisť naďalej pretrvávala. Neexistovala televízia. Internet, telefónov bolo málo a ľudí štát neustále masíroval cez denníky a mnohí nevedeli, čo sa v koncentračných táboroch dialo," priblížil.

Vypočujte si z nášho archívu alebo ako podcast, aký nezdar sa Mirovi počas písania knihy pritrafil a či už má v hlave námet na ďalšiu knihu.

201106_HAP_Hosť Andrey Poláčkovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


(foto: RTVS)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia