Úvod Novinky Osobnosti
Moderátor Michal Slanička. Za knihu Pliaga vďačí Dámskemu klubu
Moderátor Michal Slanička. Za knihu Pliaga vďačí Dámskemu klubu

Moderátor Michal Slanička. Za knihu Pliaga vďačí Dámskemu klubu

Prečítajte si, ako vznikla kniha o pandémiách v dejinách Slovenska od moderátora a redaktora RTVS. 

Redaktor a moderátor Michal Slanička je známy nielen divákom relácií Dámsky klub a Test magazín, ale svojich priaznivcov si našiel aj medzi čitateľmi kníh.

K napísaniu jeho najnovšej knihy Pliaga ho inšpiroval Dámsky klub.

Covid, cholera aj mor

„Obmedzenia spojené s pandémiou nového koronavírusu sa v roku 2020 dotkli aj nášho Dámskeho klubu. Naše dramaturgičky ma poverili, aby som do vysielania pripravil reportáž o pandémiách, ktoré sa prehnali Slovenskom v minulosti,“ spomína Michal a dodáva:

„Patril som medzi tých, ktorí si mysleli, že mor a cholera je to isté.

Druhýkrát Michal na rovnakú tému natrafil v Poštovom múzeum v Banskej Bystrici, v ktorom pre Dámsky klub nakrúcal reportáž o Veľkonočných pohľadniciach.

„Kurátor mi doniesol len tak pre zaujímavosť ukázať z depozitára cholerový list z roku 1831. Bol to dvojhárok poprepichovaný šidlom."

"Ľudia si totiž mysleli, že sa cholera šíri aj poštovými zásielkami a tak listy vydymovali. Bol to vtedajší spôsob dezinfekcie. Absolútne ma nadchlo, že tá istá téma si ma našla už po druhý krát v krátkom čase.“

O histórii pandémie, ktorá sa strašidelne opakuje

Michal sa pustil do hľadania informácií, vďaka ktorým zistil, že v roku 1831 sa naším územím prehnali dve rany – cholerová epidémia, ktorá vyústila do Východoslovenského roľníckeho povstania.

„Sedliaci si totiž mysleli, že choleru si vymyslela šľachta preto, aby ich ešte viac zotročila,“ prekvapuje Michal svojimi zisteniami.

„A o tom je môj historický román Pliaga. Aj keď sa jeho príbeh odohráva pred takmer dvesto rokmi, čitatelia majú pocit, akoby čítali príbeh zo súčasnosti.

Tvrdenie – história sa opakuje – v tomto prípade platí až strašidelne. Zámerne som pre moju knihu zvolil podtitul, ktorý hovorí za všetko - Hlúposť je živnou pôdou pre smrť.“

Ďalší román vďaka Čo ja viem!?

Michal už v súčasnosti píše svoj ďalší historický román. Prezradil nám, že tentokrát ho inšpirovala relácia Čo ja viem!?.

Ako jeden z autorov otázok, ktoré v štúdiu kladie súťažiacim Marcel Merčiak, pri hľadaní zaujímavých tém narazil na jednu, ktorú chce ponúknuť svojim čitateľom.

„Vedeli ste, že v minulosti si ľudia nechávali fotiť svojich zosnulých nebožtíkov? Dokonca v pozíciách, aby pôsobili ako živí! Pre spisovateľa to je fantastický námet na knihu,“ tajomne naznačuje svoje ďalšie spisovateľské plány Michal.

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia