Úvod Novinky Osobnosti
Karol III. bude korunovaný 6. mája. Prečítajte si, čím je výnimočný
Karol III. bude korunovaný 6. mája. Prečítajte si, čím je výnimočný

Karol III. bude korunovaný 6. mája. Prečítajte si, čím je výnimočný

Vo veku 74 rokov sa stane najneskôr korunovaným britským panovníkom.

Prvorodený syn zosnulej Alžbety II. bude do funkcie nasledovníka trónu korunovaný 6. mája a vo veku 74 rokov sa stane najneskôr korunovaným britským panovníkom.

Korunovačnú ceremóniu kráľa Charlesa Philipa Arthura Georgea a jeho manželky si budete môcť pozrieť aj v pripravovanom vysielaní RTVS 24.

Ochranca prírody, umelec aj milovník alternatívnej liečby

Monarcha je vďaka univerzitnému štúdiu na Cambridge prvým panovníkom v Spojenom kráľovstve s akademickým titulom.

Významne sa angažuje v mnohých environmentálne zameraných projektoch, medzi nimi napríklad v The Prince’s Rainforests Project, ktorý sa venuje aktívnej ochrane dažďových pralesov.

Princ Charles

Karol je patronátom viac ako 420 charitatívnych organizácií vrátane projektu Prince´s Trust, ktorý založil v 70. rokoch na podporu mladých znevýhodnených Britov. Charita dnes pomáha mladým ľuďom aj za hranicami Veľkej Británie.

Svoje vedomosti z environmentalistiky, architektúry ale aj iných oblastí pretavil do niekoľkých knižných publikácií. Otvoril diskusiu o dôležitých otázkach týkajúcich sa ochrany prírody aj v radoch britského parlamentu a kráľovskej rodiny.

Karol III. je zástancom tradičného a udržateľného poľnohospodárstva a vlastní udržateľnú svetoznámu farmu Duchy Home Farm v Gloucestershire.

Pred vymenovaním do funkcie Princa Walesu sa naučil jazyk prislúchajúci danej oblasti. Okrem materinského jazyka a znalosti waleštiny ovláda aj francúzštinu, ale dorozumie sa aj po nemecky.

Vášeň v umení pretavil aj do vlastnej tvorby v podobe akvarelových malieb vystavovaných v mnohých galériách po celom svete.

Svoje hudobné cítenie odrazil v hre na violončelo. Okrem toho je majiteľom pôsobivej zbierky umeleckých diel, ktorú má uloženú vo svojom prestížnom londýnskom sídle Clarence House.

Nástupca trónu je známy svojim záujmom o kontroverzne vnímané alternatívne formy liečby, akými sú napríklad homeopatia, ajurvéda a chiropraxia.

Za svoje verejné vyjadrenia v danej oblasti bol vedeckou obcou aj verejnosťou nejeden raz tvrdo kritizovaný.

Nenechajte si ujsť slávnostnú korunovačnú ceremóniu 6.mája v pripravovanom programe RTVS 24.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia