Úvod Novinky Osobnosti
Známi vegáni. Speváčky, herci aj slovenský top hokejista
Známi vegáni. Speváčky, herci aj slovenský top hokejista

Známi vegáni. Speváčky, herci aj slovenský top hokejista

Ktoré populárne osobnosti zmenili životný štýl a stavili len na rastlinnú stravu?

Vegánstvo ako životný štýl však nesúvisí len s vylúčením všetkého živočíšneho z jedálnička.

Vegáni sa snažia svojím životom (aj spôsobom stravovania) vylúčiť či aspoň minimalizovať všetky formy krutosti voči zvieratám.

A to súvisí nielen s jedlom, ale aj s oblečením, zábavou a ďalšími oblasťami života.

Trend vegánstva naberá na popularite a jeho posolstvo ako aj výhody prezentujú mnohé známe tváre. Tu sú niektorí známi vegáni a vegánky podľa Slovenskej vegánskej spoločnosti.

Patrí k ním aj Big Z

Natalie Portman - americká herečka, ktorá zahviezdila aj v psychologickom trileri je nielen hrdou vegánkou, ale aj aktivistkou.

Alicia Silverstone - ďalšou aktivistkou za práva zvierat je herečka, ktorá debutovala v trilieri Osudný omyl. Vegánkou je od roku 1998 po účasti na podujatí za práva zvierat.

Alicia Silverstone.jpgAlicia Silvestone s pohárom plným zeleniny Zdroj foto: Instagram Alicia Silverstone

Tobey Maguire - známy predstaviteľ Spidermana prešiel z vegetariánstva na vegánstvo v roku 2004.

Zac Efron - vegánstvo bral najrpv tento americký herec len ako experiment. Keď však zistil, aké priaznivé účinky na jeho telo má vegánstvo (zlepšenie spánku, viac ebnergie), prijal ho ako  svoj životný štýl.

Sia - speváčka, ktorú preslávil megahit Chandelier, sa k vegánom pridala v  roku 2014.

Ariana Grande - mladá americká speváčka sa dala na vegánstvo zase v roku 2013 po pozrení dokumentárneho filmu Fork over Knives.

Benedict Cumberbatch - seriálový Sherlock Holmes získal od organizácie PETA dokonca titul najkrajšieho vegána v roku 2018.

Zdeno Chára - medzi celebritných vegánov patrí aj slovenský top hokejista - skvelý obranca Boston Bruins a niekoľkonásobný reprezentant Slovenska - Zdeno Chára (prezývaný aj Big Z). K vegánskej strave ho inšpirovala jeho manželka v roku 2018.

Vegánom na chvíľu? Telo sa vám len poďakuje

Ak si nie ste istí, či je konzumovanie vegánskej stravy pre vás, skúste začať pozvoľna. Stačí, keď zaradíte do jedálnička viac ovocia, zeleniny a orechov.

"Ak pridáme do stravy viac ovocia, zeleniny a orechov, spraví to nášmu telu len dobre. Zlepší sa črevný mikrobióm, naše dobré baktérie majú stravu, množia sa a vylučujú látky, ktoré potláčajú zápal  - ako v črevách, tak aj v tele." tvrdí odborník na zdravý životný štýl Michal Páleník.

Aj v prípade konzumácie len ovocia, zeleniny a orechov však hrozia komplikácie. Aké? Vypočujte si reportáž Barbory Štubňovej.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, foto: Instagram Zdeno Chára

Živé vysielanie ??:??

Televízia