Úvod Novinky Osobnosti
Agnieszka Holland má 75 rokov. Režisérka si najala pre vyhrážky ochranku
Agnieszka Holland má 75 rokov. Režisérka si najala pre vyhrážky ochranku

Agnieszka Holland má 75 rokov. Režisérka si najala pre vyhrážky ochranku

Jej tohtoročný film Hranica vyvolal v Poľsku vlnu negatívnych emócií.

Svetoznáma poľská režisérka Agnieszka Holland sa narodila 28. novembra 1948 vo Varšave.

Pred kamerou mala aj DiCapria

Skrytá identita, film

V rokoch 1966 – 1971 študovala filmovú réžiu na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémii múzických umení (FAMU).

V jej filmoch stvárnili hlavné postavy svetoznámi herci ako Leonardo DiCaprio, Ed Harris či Christopher Lambert.

Ako režisérka debutovala v roku 1978 filmom Provinční herci, ktorý patrí k základným dielam poľského umeleckého prúdu Kino morálneho nepokoja.

Nedávno čelila ostrej kritike a útokom za film Hranica (2023).

Kariéru filmovej režisérky začala ako asistentka známych poľských filmových tvorcov Krzysztofa Zanussiho a Andrzeja Wajdu.

V roku 1978 debutovala filmom Provinční herci, v ktorom zobrazila zložité vzťahy v zákulisí divadla v malom meste. Film mnohí chápali aj ako metaforu na vtedajšiu politickú situáciu v Poľsku.

Svojim debutom sa zaradila medzi filmových tvorcov, ktorí patrili k prúdu známemu ako Kino morálneho nepokoja. Film získal Medzinárodnú cenu poroty v roku 1980 na filmovom festivale v Cannes.

Práca v emigrácii

Agnieszka-Holland-Štefan-Puškáš-TASR

Pred svojou emigráciou do Francúzka nakrútila Agnieszka Holland v Poľsku ešte dva filmy Horúčka (1980) a Osamelá žena (1981).

Prvú nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film dosiahla za film Bittere Ernte (1985) o osudoch židovských žien počas druhej svetovej vojny.

Americkí herci Christopher Lambert a Ed Harris stvárnili hlavné postavy v dráme Ako zabiť kňaza (1988), v ktorej Agnieszka Holland spracovala skutočný prípad katolíckeho kňaza Jerzyho Popieluszka.

V roku 1991 sa predstavila filmom Európa, Európa nakrúteným podľa životopisu Solomona Perela, židovského mladíka, ktorý skončí v Hitlerjugend. Hollandovej film ocenili Zlatým glóbusom a nominovali ho aj na Oscara.


Po filmoch Oliviére, Oliviére (1992) a Tajomná záhrada (1993) nakrútila snímku Úplné zatmenie (1995), v ktorej mladého francúzskeho básnika Rimbauda stvárnil americký herec Leonardo DiCaprio.

Na konte má nášho Jánošíka

janosik_pravdiva_historia.png

Hollywoodska herečka Jennifer Jason Leighová si zasa zahrala vo filme Washingtonovo námestie (1997). Vo filmoch Tretí zázrak (1999) a V tieni Beethovena (2002) sa opäť v hlavných úlohách predviedol Ed Harris. 

V roku 2009 spolu so svojou dcérou Kasiou Adamikovou nakrútila v poľsko-slovenskej koprodukcii film Jánošík – Pravdivá história.

Tretiu oscarovú nomináciu dosiahla Hollandová za vojnovú drámu V temnote (2011). Dvanásť Českých levov dostal jej televízny projekt o Janovi Palachovi Horiaci ker (2013). 

Román poľskej autorky Olgy Tokarczukovej Cez kosti mŕtvych previedla do rovnomennej filmovej podoby spolu so svojou dcérou v roku 2017 a o dva roky neskôr nakrútila životopisnú drámu Pan Jones.

Piatimi Českými levmi ocenili Hollandovej životopisný film Šarlatán, v ktorom sa po boku českého herca Ivana Trojana predstavil slovenský herec Juraj Loj.

Rozruch pre film Hranica

AGNIESZKA_HOLLAND-TASR - Jakub Kotian.jpg

V Poľsku na jeseň 2023 vyvolal rozruch jej zatiaľ posledný film Hranica.

Snímka zachytáva dramatický príbeh o ľudskom utrpení v pohraničných lesoch a močiaroch medzi Bieloruskom a Poľskom, keď medzi jej fiktívne postavy patria migranti z Blízkeho východu.

Film kritizovali a odsudzovali vtedajší vládni politici na čele s lídrom strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczynskím, podľa ktorého vyobrazila poľskú pohraničnú stráž, vojakov a policajtov "hanebným spôsobom".

Nenávistné útoky proti režisérke a jej filmu sa napokon natoľko vystupňovali, že si musela najať telesnú stráž, aby ju chránila 24 hodín denne. 

Hranicu uviedli filmové festivaly v Toronte, Aténach, vo Vancouveri, v Zürichu, New Yorku či Chicagu. Na svojom konte má niekoľko nominácií a cien.

Na 80. ročníku Medzinárodného festivalu kinematografického umenia v Benátkach získal film Zvláštnu cenu poroty.

Rovnako zvláštnu cenu - Fuoricampo si Agnieszka Hollandová prevzala vo Vatikáne počas festivalu Tertio Millennio Film Fest.

Je to jediný filmový festival na svete, ktorý vznikol na žiadosť pápeža (Karola Wojtylu), a ktorý sa organizuje spoločne so Svätou stolicou.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia