Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Slzy, penové torty a desiatka pekárov, ktorá pokračuje ďalej
Slzy, penové torty a desiatka pekárov, ktorá pokračuje ďalej

Slzy, penové torty a desiatka pekárov, ktorá pokračuje ďalej

Na konci tretej epizódy sa ronili slzy a súťažiaci už vedia, aký je rozdiel medzi pavlovkou a penovou tortou. Pripomeňte si, čo sa stalo v Pečie celé Slovensko.

Retro kolo prenieslo súťažiacich aj divákov do čias mliečnych barov, céčiek, šuštiakových súprav a dezertov, ktoré si pamätali tí skôr narodení.

Osudnou sa tretia časť najsladšej šou RTVS stala pre sympatickú pekárku Domi, ktorej podľa vlastných slov „stúpilo retro na krk“.

So slzami v očiach sa lúčila so šou, hoci v predchádzajúcej epizóde získala titul pekárka týždňa. Zahviezdila naopak pekárka Lucia, ktorá svojou penovou nevestou vyrazila dych.

Chlebíčky so šalátom ako z mliečneho baru

V československých normách existovalo podľa porotkyne Petry Tóthovej až 120 druhov obložených chlebíčkov. Ďalších 11 druhov obložených chlebíčkov s domácim šalátom predviedli súťažiaci.

Hoci išlo o vyslovene retro pochúťku, medze v kreativite sa nekládli a pekári mohli popustiť uzdu svojej fantázie. Jedinými podmienkami bolo, že si museli upiecť vlastný chlieb či veku a vyrobiť vlastný šalát z domácej majonézy.

Medzi 110 chlebíčkami sa našli klasiky so zemiakovým či parížskym šalátom, ale aj moderné verzie na čiernom chlebe so sépiovým farbivom (pekárka Anči) či s ružovými vajíčkami (pekárka Zuzka).

Pekári sa radia o recepte v Pečie celé Slovensko 2.jpg

Chlebíky a veky vytvorili pekári nielen z pšeničnej, ale aj ražnej, špaldovej či celozrnnej múky. Okrem klasického zdobenia z udenín a vajíčok siahli aj po exotickom ananáse (pekárka Táňa), lososovom šaláte (pekár Tomáš) či vajíčkovej omelete so syrom (pekár Marián).

Receptami na obložené chlebíčky so šalátom sa môžete inšpirovať na webe pecieceleslovensko.sk.

Slonie slzy a strach z banánov

Technickou výzvou bol dezert Slonie slzy z kakaového piškótového cesta, orieškového krému s banánom, obtretý čokoládou. Kľúčovým bol tvar, veľkosť, ako aj správny pomer krému a krásne urobená čokoláda.

Výzva bolo o to ťažšia, že všetci jedenásti pekári ju piekli úplne prvýkrát v živote.

Pekár Tomáš v technickej výzve bojoval nielen s receptom a technologickým postupom, ale aj s vlastnou fóbiou z banánov.

Ako sa priznal, z banánom mu je zle, bojí sa ich dotknúť a nemôže ich ani cítiť kvôli incidentu z puberty.

S banánmi preto zaobchádzal v rukavičkách a tie sa mu odmenili – Tomášove Slonie slzy porotkyne vyhlásili za tie naj.

Penová torta nie je pavlovka

Kreatívnou výzvou bola typická retro torta – penová s krémami. Torta, ktorá sa objavovala a stále objavuje najmä na svadbách. Pekárke Anči pripomenula detstvo a pekárovi Mariánovi sa okamžite spojila s tvarom podkovy pre šťastie.

Za štyri hodiny vytvorili súťažiaci opäť plejádu zaujímavých tvarov a chutí, avšak pekárke Domi sa penová torta nevydarila a pred porotkyne doniesla Pavlovu tortu.

Rozdiel medzi pavlovkou a penovou tortou je pritom práve v dobe sušenia a hrúbky nastriekania – Pavlova torta je na povrchu chrumkavá a vnútri vláčna, penová torta sa v ústach rozplýva (potrebuje dlhší čas sušenia) a vláčnosť jej dodáva bohatý krém.

Milka, Juraj a porotkyne.jpg

Retro kolo tak bolo labuťou piesňou pre usmievavú pekárku zo Senice, pekárkou týždňa sa stala Lucia, ktorej penová nevesta mala na sebe dokonca jedlú čipku.

Celú epizódu nájdete v online archíve RTVS. Ďalšiu časť Pečie celé Slovensko 2 s témou detská oslava si môžete pozrieť už v nedeľu o 20:30 hod na Jednotke, online na webe alebo v mobilnej aplikácii RTVS.

25 50 75 90

Galéria

Súťažiaci v retro kole.jpg Pečie celé Slovensko - moderátori a Zuzka.jpg Moderátori a porotkyne pri penových tortách.png Pekárky Lenka s Luciou.jpg Súťažiaci čakajú na vyhodnotenie tretieho kola Pečie celé Slovensko 2.jpg súťažiaci v treťom kole Pečie celé Slovensko.jpg
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia