Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Recept na moravské koláče aj s trikom, ktorý ocenia pekári aj maškrtníci
Recept na moravské koláče aj s trikom, ktorý ocenia pekári aj maškrtníci

Recept na moravské koláče aj s trikom, ktorý ocenia pekári aj maškrtníci

Urobte si známu pochúťku podľa receptu z Pečie celé Slovensko.

Poctivé moravské koláče s tvarohovou plnkou sú nielen chutnou spomienkou na detstvo, ale aj skvelým vylepšovačom nálady.

Upečte si ich podľa podrobného receptu od pekárky Katky Novotovej z prvej série Pečie celé Slovensko.

Pekárka Katka Novotová

Recept na moravské koláče od Katky

Cesto

  • 270 g polohrubej múky
  • 4 g sušeného droždia
  • 50 g kryštáloveho cukru
  • 50 g masla izbovej teploty
  • 150 g vlažného mlieka
  • 1/2 rozšľahaného vajcia
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor

Plnka

  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 90 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 balíčka vanilkového pudingu
  • 2 žĺtky

Drobenka

  • 50 g polohrubej múky
  • 20 g masla izbovej teploty
  • 20 g kryštálového cukru
  • 1 cukor s karamelovou príchuťou

Postup

  1. V mlieku rozmiešame cukor a prisypeme droždie, premiešame a necháme chvíľku aktivovať.
  2. Múku, maslo, soľ, vanilkový cukor a väčšiu časť vajcia (zbytok necháme na potretie ) navážime do misy od robota, pridáme kvások a hnetieme kľudne aj 10 minút. Cesto prikryjeme strečovkou a necháme asi cca hodinu odpočívať. Malo by zdvojnásobiť objem.
  3. Urobíme plnku. Tvaroh, žĺtky, cukor, vanilkový cukor a puding zmiešame spolu. Zapneme rúru na 170 stupňov. Cesto rozdelíme ma menšie kúsky asi cca 16 kusov. Vytvarujeme do guličky, poukladáme na plech s papierom na pečenie a pomúčeným štamperlíkom urobíme priehlbinku. Každý koláčik potrieme rozpusteným maslom a hneď aj vajcom a navrstvíme do stredu plnku. Necháme poskytnúť ešte cca 10 - 15 minút.
  4. Zatiaľ urobíme drobenku. Maslo, cukor, karamelový cukor a múku spojíme do hustej drobenky. Tú posypeme na vrch koláčikov a dáme piecť na cca 20 minút. 

Pekárka Katka pridáva ešte jeden tip: "Každý koláč z kysnutého cesta nie je už ono na druhý deň, stačí ak si dáte koláčik na chvíľočku na rozpálenú panvicu alebo na pár sekúnd do mikrovlnky."

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, Facebook Kataríny Novotovej

Živé vysielanie ??:??

Televízia