Úvod Novinky Šport
Keď krasokorčuľovanie nie je krásne – temné zákulisie olympijskej disciplíny
Keď krasokorčuľovanie nie je krásne – temné zákulisie olympijskej disciplíny

Keď krasokorčuľovanie nie je krásne – temné zákulisie olympijskej disciplíny

Hviezdy, ktoré silno zažiaria a potom rýchlo zhasnú. Prečo krasokorčuliarky často ukončujú svoju kariéru v sedemnástich rokoch?

Medailová ceremónia, akú Olympijské hry ešte nikdy nezažili. Víťazka v kategórii sólistiek v krasokorčuľovaní, Anna Ščerbakovová len stojí a nerozumie tomu, čo sa práve stalo. Žiadna radosť, žiadne víťazné „kolečko“ po ľadovej ploche.

Ani jej vlastný tím sa o ňu nezaujíma, majú plné ruky práce s jej dvoma tímovými kolegyňami.

„Vy ste to vedeli. Celý čas ste to vedeli!“ kričí strieborná Alexandra Trusovová, kráľovná štvoritých skokov, na svoju trénerku Eteri Tutberidzeovú. Alexandra v totálnom šoku vyhlasuje: „Len aby ste vedeli, táto súťaž navždy zničila môj život!“

trusovova-tutberidzeova-vysledky.jpg

Alexandra Trusovová a Eteri Tutberidzeová.

Len ťažko sa dá predstaviť, aké to asi je, keď má človek sedemnásť rokov a celý život počúva, že ak sa mu podarí zaradiť do programu päť čistých štvoritých skokov, zlato bude jeho.

A keď konečne k tomuto magickému momentu príde, navyše na olympijských hrách, a vy ostanete „len“ so striebornou medailou na krku, musí to byť skutočne trauma na celý život.

A niekde pod pódiom, na štvrtom mieste stojí a takisto ničomu nerozumie, pätnásťročná Kamila Valijevová z toho istého tímu.

Jej voľná jazda bola bolestná, po doľahnutí dopingovej aféry a dvoch pádoch roztrasená tínedžerka úplne prišla o všetku istotu a na ľade ostalo len malé plačúce dievča, ktoré by si zaslúžilo uchlácholiť.

valijevova-place.jpg

Kamila Valijevová tesne po odjazdení voľnej jazdy v súťaži sólistiek.

Namiesto toho sa Eteri Tutberidzeová pred vyhlásením Kamilinho konečného skóre pýta: „Prečo si to vzdala?“ Kamery zachytili aj iné šokujúce slová, tento raz Kamiline. „Aspoň bude medailová ceremónia,“ povedala mladá Ruska trénerke pomedzi vzlyky.

Mala pravdu. Už pred súťažou sólistiek rozhodli, že ak bude Valijevová na stupňoch víťazov, medailová ceremónia nateraz nebude.

Podobne, ako tomu bolo v súťaži družstiev, kde Kamila jazdila za Rusko krátky program aj voľnú jazdu a podala bezchybný výkon. Medzitým sa však prevalila dopingová aféra.

V Ruskinej vzorke našli zakázanú látku. Súťažiť jej ale nezakázali, ironicky, preto, aby jej nespôsobili „nenapraviteľné škody“.

Eteri Tutberidzeová a Kamila Valijevová

Kamila Valijevová s trénerkou a choreografom v "Kiss & cry zóne," kde pretekárky čakajú na výsledky.

Vy ste to vedeli. Celý čas ste to vedeli,“ výčitka znova a znova straší fanúšikov krásneho športu.

Nemôžeme povedať, či Eteri Tutberidzeová vedela, že Alexandru Trusovovú klame. No nebolo to prvýkrát, čo sa v jej tíme odohrávali veľké drámy.

Pozornosť a rivalita

V skutočnosti, Alexandra Trusovová už raz od Eteri Tutberidzeovej odišla k legendárnemu Jevgenijovi Pľuščenkovi, pretože mala pocit, že jej tréneri nevenujú dostatok pozornosti. Napokon sa však vrátila, keďže pred olympiádou chcela viac dbať na štvorité skoky, ktoré jej mali zaručiť úspech.

Šcerbakovová a Trusovová ani zďaleka nie sú prvé rivalky, ktoré obe trénujú u Tutberidzeovej, no sú dobrým príkladom.

Jevgenija Medvedevová majsterka sveta

Jevgenija Medvedevová po víťazstve na ME v Bratislave v roku 2016.

Nikto, kto bol na Majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave v roku 2016 zrejme nikdy nezabudne na fenomenálnu Jevgeniju Medvedevovú, ktorá sa vyznačovala neuveriteľnou konzistentnosťou.

Dva roky v kuse vyhrávala všetky seniorské súťaže, ktoré len mohla. Dvojnásobná majsterka sveta, dvojnásobná majsterka Európy, dvojnásobná víťazka finále veľkej ceny, dievča, ktoré pokorilo masívny svetový rekord legendárnej Yuny Kimovej.


Na rozjazdoch Jevgenija skákala oveľa viac ako jej konkurentky, na súťažiach nepadala. Takmer nikdy. Do programov zaraďovala trojité skoky nad limit. Len preto, aby všetkým ukázala, že ona to zvláda.

A tak sa takmer nikto nesťažoval, keď porotcovia prehliadali nečistú hranu, z ktorej skákala lutz, alebo fakt, že mnohé skoky začala rotovať ešte pred tým, ako sa jej korčule odlepili od ľadu.

Na Veľkej cene Ruska sa však stalo niečo neočakávané. Jevgenija spadla po dvoch rokoch absolútnej konzistentnosti. „To je čosi nové,“ nechali sa vtedy počuť komentátori. Jevgenija však, ako sa neskôr ukázalo, bola zranená, súťažiť dokázala len vďaka liekom na tíšenie bolesti.

Olympijská víťazka Alina Zagitovová

Alina Zagitovová vo voľnej jazde z olympijskej sezóny, v ktorej dominovala.

A na Majstrovstvách Európy kráľovnú zosadila z trónu mladučká Alina Zagitovová, Jevgenjina tréningová partnerka, ktorá jazdila s technicky náročnejším programom. Aj Jevgenija mala v talóne ťažšiu verziu jazdy, no bola zranená.

A tak sa stalo, že olympijské zlato v Kórei vyhrala Alina. „Chvíľu sme sa navzájom jedna druhú vymazávali z priateľov na sociálnych sieťach. Bolo to zvláštne, lebo náš vzťah bol v skutočnosti neutrálny. Ale médiá nás stavali proti sebe,spomína Jevgenija.

Keď po olympijskom sklamaní odchádzala od Eteri Tutberidzeovej, trénerka nahnevane vyhlásila, že Jevgenija jej nedoniesla ani len ďakovnú kyticu. O jej odchode sa vraj dozvedela z médií, čo Medvedevová poprela.

Zranenia a nezdravé praktiky

Infografika krasokorčuľovanie

Novopečenú olympijskú víťazku Annu Ščerbakovovú mnohí jej krajania považovali za hrdinku už v roku 2020, keď na majstrovstvách Ruska vyhrala napriek tomu, že jazdila s koronavírusom, ktorý dostala mesiac pred šampionátom.

Anna si vtedy odmietla dať odmerať teplotu a pred krátkym programom jej trénerka Eteri Tutberidzeová a choreograf Daniil Gleikhengauz dali za mantinelom čuchacie soli, aby program zvládla.

Majsterka Európy z roku 2020 Aljona Kostorná zažila tiež čosi obdobné. Podobne, ako Alexandra Trusovová, odišla od Eteri Tutberidzeovej, no neskôr sa k nej vrátila.

Trénerka jej dala dvojmesačnú podmienku, počas ktorej musela Aljona naskočiť na tvrdý tréningový režim a znova začať skákať trojitý axel, ktorý pre zranenia prestala zaraďovať.

Aljona však v tom čase bola po únavovej zlomenine nohy a zotavovala sa aj zo zranenia chrbta a covidu.

Pódium ME 2020

Zlatá Aljona Kostorná na ME 2020 (v strede). Favorizovali ju aj na titul majsterky sveta, no MS sa pre koronavírus zrušili. Kostorná sa už pre zdravotný stav na stupňoch víťazov v najvyšších súťažiach neumiestňuje, žezlo prebrali Anna Ščerbakovová (vľavo) a Aexandra Trusovová (vpravo).

Zrejme najstrašidelnejšie však pôsobí príklad Darije Usačevovej. Pätnásťročná Ruska debutovala v seniorskej súťaži v súčasnej sezóne na Americkej korčuli (jedna zo súťaží Veľkej ceny), kde skončila so striebrom, za tréningovou partnerkou Alexandrou Trusovovou.

Na trofeji NHK v Japonsku (ďalšia zo súťaží Veľkej ceny) sa zranila tak nešťastne, že ju musel na rukách odnášať tímový lekár. Odvtedy zatiaľ nesúťažila.

Mnohí kritici Tutberidzeovej roky poukazujú na to, že „Eterine dievčatá“ skoky skáču s nesprávnou technikou. Ešte pred odrazom si na ľade vďaka vytočeniu chrbta spravia v niektorých prípadoch neželane časť rotácie, vo vzduchu potom dotočia zvyšné obraty.

Túto techniku používali všetky slávne zverenkyne Tutberidzeovej a práve nesprávna technika je podľa mnohých príčinou zranení chrbta, ktoré ich trápia.

Napríklad Jevgenija Medvedevová po ukončení kariéry uviedla, že do jednej strany chrbticu vôbec nevie otočiť.

medvedeva-zagitova-osmond.jpg

Jevgeniju Medvedevovú (vľavo) na ZOH v Kórei prekonala Alina Zagitovová v strede). Jevgenija v tom čase už trpela únavovou zlomeninou nohy a zranením chrbta.

Puberta a jedlo – najväčší nepriatelia

Podľa toho, čo pozorujeme, štvorité skoky môže bezpečne skákať len dievča, žena nie. Aj preto je také dôležité zvýšenie vekového limitu, o ktorom sa v posledných dňoch toľko rozpráva.

Najväčšou prekážkou štvoritých skokov teda zostáva ženské telo, a tak sa podľa niektorých kritikov zo ženskej krasokorčuliarskej súťaže v posledných rokoch stala dievčenská súťaž v skákaní, a to aj za cenu úplného zničenia sa.

V skutočnosti, doteraz jediná dospelá žena, ktorá štvoritý skok dokázala vykonať, je Elizabet Tursynbajevová z Kazachstanu. Trénovala ju, ako inak, Eteri Tutberidzeová a štvoritý salchov sa jej ukázal osudným.

Získala síce striebro na majstrovstvách sveta, no zranenie chrbta ju natrvalo vyradilo z hry. Ďalší dôležitý fakt je, že Elizabet je nižšieho vzrastu ako priemerná dospelá žena, meria len 148 centimetrov.

Keď totiž dievča vyrastie, váži viac a meria viac. A dospelé telo sa oveľa ťažšie rotuje vo vzduchu, nehovoriac o štvoritých skokoch.

Julija Lipnická – nejedla, chválili ju

Julija Lipnická pri špirálovej sekvencii so zdvihnutou nohou

Juliju Lipnickú chválili pre ohybnosť. Slávnu piruetu so zdvihnutou nohou mohla robiť aj vďaka tomu, aké mala útle boky.

Tak napríklad, prvá zo známych Eteriných dievčat, Julija Lipnická, ktorá výrazne dopomohla Rusku k zlatu v tímovej súťaži v Soči, bola počas olympiády v roku 2014 len na práškových substanciách namiesto plnohodnotnej stravy.

Po odchode do „dôchodku“ v devätnástich rokoch, sa musela dať liečiť na anorexiu.

Aj novopečenú olympijskú víťazku v jednom z rozhovorov do nebies vychválil choreograf Daniil Gleikhengauz, Tutberidzeovej úzky spolupracovník za to, že raz zjedla na večeru dve drobné krevetky a povedala, že je plná. „Anna nie je posadnutá jedlom, ako iné dievčatá.“

Alina Zagitovová – odtrhnutá od mamy

Alina Zagitovová, olympijská víťazka z roku 2018, zase v rozhovore popisovala, ako namiesto pitia vody len vyplachovala ústa, keď bola počas hier smädná a tekutinu vypľula, aby nevážila viac a mohla lepšie skákať.

A ak ste si položili otázku, kde bola v tom čase Alinina matka, aj na ňu odpovedá samotná trénerka Tutberidzeová v rozhovore, kde uviedla, že Alinu trénovala pod podmienkou, že jej matka nebude bývať v Moskve.

Na vtedy štrnásťročné dievča by matka vraj pôsobila rušivo, nechcelo by sa jej tráviť 12 hodín na ľade.

zagitova-akita.jpg

Po výhre v Pchjongčangu sa Zagitovovej mama mohla nasťahovať do Moskvy a Alina dostala aj iný dar – šteňa Akita Inu od japonského premiéra. Keď však vyhrala na MS 2019, úplne stratila motiváciu a v sedemnástich rokoch ohlásila prestávku. Odvtedy nesúťažila.

Aké je riešenie?

Prirodzene, tieto problémy nemajú len ruské krasokorčuliarky od Eteri Tutberidzeovej. Koniec-koncov, s anorexiou a nesprávnou výživou v posledných rokoch bojovala napríklad Američanka Gracie Goldová, Kanaďanka Gabrielle Dalemanová či Číňanka Li C'-ťün. A na problémy so zraneniami by sme potrebovali oveľa dlhší zoznam.

Pri trénerke Eteri Tutberidzeovej a posledných olympijských hrách však všetky systémové chyby vyplávali na povrch a v ISU sa intenzívne diskutuje o zvýšení vekového limitu.

Skutočnou pomocou by však bola revízia hodnotiaceho systému, podobne ako po škandále s hodnotením v Salt Lake City.

25 50 75 90
Foto: TASR, SITA

Živé vysielanie ??:??

Televízia