Úvod Novinky Šport
MS v hokeji 2022: Dejiskom bude aj moderná hala v Tampere
MS v hokeji 2022: Dejiskom bude aj moderná hala v Tampere

MS v hokeji 2022: Dejiskom bude aj moderná hala v Tampere

Už o niekoľko dní sa Fínsko stane dejiskom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2022. Prečítajte si niekoľko zaujímavostí.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa blížia. Tento rok sa budú konať vo Fínsku, zápasy sa odohrajú v meste Tampere, ktoré sa nachádza vo vnútrozemí, hrať sa bude aj v hlavnom meste Helsinki.

Nokia Arénu v Tampere otvorili len minulý rok v decembri ako multifunkčnú halu, ktorú však postavili špeciálne pre majstrovstvá, ktoré sa začnú 13. mája.

Nokia Arena, Tampere

Hokejové šialenstvo vypukne už o pár dní. Aj v tomto novom hokejovom chráme. Zdroj foto: Instagram.com/nokiaarena

Navrhol ju americký architekt s poľskými koreňmi Daniel Libeskind. Je podpísaný aj pod Židovským múzeom v Berlíne, v roku 2003 vyhral súťaž a stal sa hlavným architektom rekonštrukcie Svetového obchodného centra v New Yorku.

Jaskyňa, v ktorej žije šelma

Nokia Arena má skvelú dostupnosť, nachádza sa len 600 metrov od hlavnej železničnej stanice a 350 metrov od autobusovej stanice.

Kapacita počas majstrovstiev bude 13 455 miest, pri koncertoch to bude až 15 000 miest. Stavba „zhltla“ 124 miliónov eur.

Hala v Helsinkách má pre zmenu oveľa dlhšiu históriu. Otvorili ju ešte v roku 1966. Má kapacitu 8 200 miest na sedenie. Okrem zápasov v ľadovom hokeji sa využíva na veľké hudobné eventy, výstavy či konferencie.

RTVS online:

V roku 1983 tam vystúpila kapela Iron Maiden, koncerty tam odohrala niekoľkokrát aj Metallica, stala sa zastávkou aj pre Tinu Turner, Bon Joviho, Santanu, Marilyna Mansona a mnohých ďalších umelcov.

Halu prezývajú Petoluola, čo sa dá voľne preložiť ako „jaskyňa, v ktorej žije šelma“.

Pôvodne sa mali zápasy hrať v Hartwall aréne, v ktorej získali Slováci strieborné medaily v roku 2012. Zlato nám pred desiatimi rokmi ušlo po zápase s Rusmi.

Keďže arénu vlastnia Rusi, zápasy sa v rámci uvalenia sankcií presunuli do staršej a menšej ľadovej haly.

25 50 75 90
Foto: Instagram.com/nokiaarena

Živé vysielanie ??:??

Televízia